Social

Cea mai mare și cea mai mică pensie în județul Cluj. Majorare cu 9.000 de lei după recalculare.

După recalcularea pensiilor, în județul Cluj cea mai mare pensie a beneficiat de o majorare de 9.000 de lei, în baza principiului contributivității. Care este cuantumul celei mai mari și celei mai mici pensii.

Recalcularea pensiilor. Cea mai mică și cea mai mare pensie în județul Cluj|Foto: Casa Județeană de Pensii Cluj monitorulcj.ro Recalcularea pensiilor. Cea mai mică și cea mai mare pensie în județul Cluj|Foto: Casa Județeană de Pensii Cluj monitorulcj.ro

 

 


În Cluj, au fost trecute prin procesul de recalculare un număr de 177.000 de dosare de pensii, potrivit datelor oferite de Casa Județeană de Pensii Cluj.

Recalcularea pensiilor. Cea mai mică și cea mai mare pensie în județul Cluj

Potrivit datelor oferite de reprezentanții Casei Județene de Pensii Cluj, după încheierea procesului de recalculare, cea mai mare pensie a crescut cu 9.000 de lei, iar cea mai mică pensie este de 1 leu, pensii calculate în baza principiului contributivității, conform Legii 360/2023. 


CITEȘTE ȘI: 
Peste 170.000 de pensii, recalculate în Cluj. Casa Județeană de Pensii: „Beneficiarii rămân cu cuantumul cel mai avantajos”.

„Cea mai mare pensie, după recalculare, s-a majorat cu 9.000 de lei. 

Cea mai mică este indemnizația socială minim garantată. Altfel, cea mai mică pensie din județul Cluj este de 1 leu. 


Nu e vorba de cuantumul în plată, adică nu atât primește omul. Atât se plătește din bugetul de asigurări sociale de stat, care este evidențiat pe cuponul de pensie și pe decizia de pensie. Diferența până la 1.281 de lei, respectiv 1.280 de lei, este suportată din bugetul de stat și este indemnizația socială minim garantată.

Cea mai mare pensie în județul Cluj: înainte de recalculare – 27.000 de lei, după recalculare, 36.000 de lei. Este pensie pe contributivitate, nu vorbim de pensiile speciale. 


de la stânga la dreapta: Lucreția Ioana Galben, Director Executiv Adjunct Casa Județeană de Pensii Cluj/Mariana Nicoleta Sălciuan, Director Executiv al Casei Județene de Pensii Cluj/Crăciun Mocan Anuța, Inspector Superior-Purtător de cuvânt al Casei Județene de Pensii Cluj|Foto: monitorulcj.ro

Aceasta înseamnă că de-a lungul întregii activități, persoana a contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat, ceea ce dovedește odată în plus că dacă muncim și plătim la bugetul de stat, munca este răsplătită și calculul pe contributivitate este corect și aduce beneficii”, a explicat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă Mariana Nicoleta Sălciuan, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Cluj. 

De la 1 septembrie 2024, toți pensionarii care beneficiază de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei


CITEȘTE ȘI: 
Indemnizația socială nu scade sub 1.281 de lei. Ministerul Muncii: ,Dacă pensia recalculată este mai mică, diferența se va suporta de la bugetul de stat”.

Astfel, așa cum prevede legea 360/2023, pensiile se recalculează și se acordă cuantumul cel mai avantajos. 

Principiul contributivității și stabilității asigură pensii corecte

Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii aduce mai multă predictibilitate și elimină inechitățile din sistemul de pensii prin stipularea principiilor contributivității și stabilității, potrivit asigurărilor oferite de reprezentanții Casei Județene de Pensii Cluj. 

Pensiile de 1 leu sau de 5 lei sunt corespunzătoare unei vechimi reduse în muncă, motivate adeseori de cazurile de invaliditate. 

„Deci pensia minimă poate fi de 1 leu, sunt situații în care există această pensie pentru cei care sunt pensionați de invaliditate, care au avut extrem de puțină vechime. 

Sunt situații în care o persoană a lucrat o săptămână, s-a îmbolnăvit, se înscrie la pensia de invaliditate și atunci cuantumul rezultat din calcul este de 1 leu, 3 lei sau 5 lei. Pot fi și situații de genul acesta. 

De altfel, sunt situații în care mulți dintre cei care lucrează, mai ales în mediul privat, merg la mica înțelegere, și știm asta. Motiv pentru care, pensiile mai mici sunt cele care provin din acele situații în care beneficiarul de prestații a lucrat aproape toată viața cu salariul minim pe economie. 

După părerea noastră, Legea 360/2023 este o lege foarte bună, datorită faptului că vine și accentuează principiul contributivității și aduce în plus principiul stabilității”, a adăugat Mariana Nicoleta Sălciuan, Director Executiv al Casei Județene de Pensii Cluj.

Aproximativ 3,8 milioane de pensii vor fi majorate în urma recalculării. 

Sâmbătă, 31 august, este ultima zi pentru distribuirea deciziilor de pensii către titulari prin intermediul Poștei Române. Deciziile de pensie se comunică titularilor drepturilor de pensie la adresa de domiciliu din actul de indentitate și cu care figurează în baza de date a Casei Județen de Pensii Cluj. Plata pensiilor se face prin Casa Națională de Pensii București, în funcție de modalitatea de plată aleasă de pensionar, evidențiată în baza de date a instituției, la aceleași date ca și în lunile anterioare. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Peste 170.000 de pensii, recalculate în Cluj. Casa Județeană de Pensii: „Beneficiarii rămân cu cuantumul cel mai avantajos”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter