Social
În excursie cu şcoala doar cu profesori “paramedici”, instruiţi pe banii lor
Profesorii vor fi obligaţi să plătească, din banii lor, un curs de acordare de prim ajutor dacă mai doresc să organizeze excursii cu elevii.
Elevii vor mai putea merge în excursii, tabere, expediţii sau în alte activităţi de timp liber organizate de şcoala în care studiază, doar dacă una dintre persoanele care îi însoţeşte sau supraveghează deţine un curs de prim ajutor. Această noutate este prevăzută într-un ordin emis de către Ministerul Educaţiei. Concret, profesorii care doresc să organizeze excursii trebuie să urmeze cursuri de prim ajutor. În ordinul respectiv nu este specificat însă cine va plăti pentru cursurile respective, astfel că profesorii trebuie să se descurce fiecare cum pot: să plătească din banii lor, să adune bani de la părinţii copiilor sau să nu mai facă acel curs şi să nu mai organizeze ieşiri cu elevii.
Cadrele didactice pot să urmeze cursurile respective la orice asociaţie sau ONG care organizează un astfel de curs sau la medicii de familie. De exemplu, la Crucea Roşie un curs durează 12 ore şi costă 150 de lei, iar medicii de familie percep o taxă de aproximativ 100 lei.
La urechile şefilor din ISJ nu a ajuns vestea
Cu toate că ordinula a fost deja emis de Ministerul Educaţiei, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj nu ştie nimic despre această prevedere nouă. “Deocamdată nu există niciun ordin şi nu există nimic clar în acest sens. La nivelul inspectoratului există sute de profesori care au deja făcut un curs de prim ajutor şi probabil vor fi recunoscute”, a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.
Mai bine nu mai fac excursii
Cadrele didactice nu sunt de acord cu noua prevedere şi se întreabă cine le va plăti cursurile. Sunt hotărâţi să renunţe la organizarea excursiilor pentru copii decât să plătească 150 lei pentru un curs. “Dar de unde să scot eu 150 de lei pentru a face un curs de prim ajutor ca să-mi duc odată pe an elevii în excursie? Dacă-mi plăteşte Ministerul acest curs, îl fac fără niciun fel de problemă, dar nu pe banii mei”, a povestit o profesoară.
150 lei pentru un curs de 12 ore
Una dintre variantele pentru urmarea unui curs de prim ajutor este Crucea Roşie care percepe o taxă de 150 de lei şi are durata de 12 ore. “Se organizează două astfel de cursuri lunar: la început de lună şi la sfârşit de lună. El costă 150 de lei şi se desfăşoară pe parcursul a 12 ore la sediul Crucii Roşii din Cluj. Avem reducere de 50 de lei pentru elevi şi studenţi. Sperăm ca numărul celor care vor să urmeze cursul de prim ajutor să crească în perioada imediat următoare după ce a fost dat ordinul Ministerului Educaţiei, ordinul cu nr. 3060/2013 în ceea ce priveşte obligativitatea profesorilor să deţină cursuri de prim ajutor în momentul în care merg cu elevii în excursii, tabere, expediţii”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, preşedintele Crucii Roşii Cluj, Simona Bratu.
Cursurile de prim ajutor sunt predate de medici. El se finalizează cu un examen, în urma căruia se primeşte certificat de absolvire şi legitimaţie care confirmă că persoana este instruită să acorde primul ajutor premedical.
După absolvirea cursurilor de prim ajutor, persoana ştie să acorde prim ajutor în caz de: pierderea cunoştinţei, stop cardio-respirator, hemoragii, luxaţii, entorse, arsuri sau înec.