Social

UBB lansează prima platformă de crowdfunding din mediul universitar

Universitatea Babeș-Bolyai este prima universitate din România care va folosi o platformă de crowdfunding pentru finanțarea proiectelor sale universitare.

Acest tip de acţiune este o formă evoluată de fundraising (colectare de fonduri) care înlocuiește sistemul clasic de donație cu unul practicat pe scară largă în Statele Unite și în Uniunea Europeană. Inițiatorii unui proiect creează în jurul lor o rețea ai cărei membri finanțează servicii sau produse propuse sau promovate de o persoană, o organizație sau o instituție.

“Forma alternativă de finanţare îmbracă o haină nouă datorită evoluţiei tehnologiei. Modelul românesc, transpus în contemporaneitate, îl reprezintă acțiunea de la sfârșitul secolului al XIX – lea prin care sub îndemnul "daţi un leu pentru Ateneu" societatea a contribuit la construcția Ateneului roman. Internetul schimbă modul de interacţiune dintre oameni, schimbă modelele de business şi face mai uşoară, rapidă şi transparentă, orice acţiune”, a declarat dl. Mirel Borodi, fondator al primei platforme de crowdfunding din România.


Prin intermediul acestui demers, Universitatea Babeș-Bolyai va strânge fonduri pentru finanţarea unor proiecte de interes pentru comunitatea academică clujeană. Sunt acceptate donaţii atât de la persoane fizice, cât şi de la persoane juridice. În cadrul platformei de crowdfunding sunt propuse spre finanţare o serie de  proiecte printre care se numără: recondiționarea frescei din Auditorium Maximum, amenajarea unui complex muzeistic al UBB, înlocuirea calculatoarelor din bibliotecile UBB, rezidențe de creație pentru scriitori români şi substitut de sânge (Proiectul „sângele artificial”).

Cei care vor dori să susțină aceste proiecte, trebuie să efectueze, în prealabil, o înregistrare online prin care se va crea un cont de pe care vor putea, apoi, opera tranzacțiile dorite (plata cu cardul, internet banking sau ordin de plată). Astfel, orice acțiune va fi mai ușoară, mai rapidă și transparentă.


,,Platforma reprezintă o formă modernă de strângere de fonduri. Ideea a venit din partea domnului ing. Mirel Borodi, unul din ,,părinții,, crowdfunding-ului în România și a fost urmată de o donație din partea acestuia. Domnul Borodi s-a implicat personal în implementarea sistemului la nivelul universității noastre, motiv pentru care îi mulțumim și pe această cale”, a declarat doamna prof. univ. dr. Mihaela Luţaş, prorector UBB, responsabil de relaţia cu mediul de afaceri, fundraising, relaţia cu alumni, practica studenţească.

Universităţi de prestigiu din lume utilizează astfel de platforme pentru a-şi finanţa proiectele. Sunt implicate totodată şi în cercetarea fenomenului şi măsurarea impactului pe care-l are acest fenomen în dezvoltarea economiilor statelor.


 

abonare newsletter