Social
Cât de fericiți suntem în România?
În timp ce britanicii ne văd mai degrabă nefericiți, clujenii îşi păstrează optimismul şi consideră că situaţia e mai bună decât e văzută din exterior.
Cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că românii sunt printre cei mai nefericiţi din EuropaInstitutul britanic Legatum a publicat de curând datele pentru anul 2013 privind indicatorii economici, ai bunăstării şi ai satisfacției cetățenilor lumii. Studiul ia în calcul o listă de 142 de state, care acoperă 96% din populația lumii și 99% din PIB-ul global.
În topul cu cele mai fericite țări ale lumii se regăsesc state în care sistemele de sănătate și educație sunt solide și eficiente, iar politicienii îşi fac datoria, după cum susțin cercetătorii britanici. Pe primele trei locuri în clasament sunt Norvegia, Elveţia şi Canada, urmate de Suedia şi Noua Zeelandă.
La polul opus sunt țările în care libertatea de exprimare este diminuată sau lipsește cu desăvârșire, unde sistemul de sănătate sau cel de învățământ se confruntă cu probleme, iar violențele sunt la ordinea zilei. Astfel, ultimele locuri în clasament sunt ocupate de Ciad, Republica Central Africană, Congo şi Afganistan.
România, în jumătatea de jos
Potrivit institutului Legatum, indicele general plasează România pe locul 55, surclasând țări precum Mexic, Rusia sau Turcia, cu toate că este depășită de Grecia, Estonia sau China, stat la conducerea căruia se află un partidul comunist.
Printre ţările din Europa, România se clasează în jumătatea de jos a clasamentului. Singurele ţări în care locuitorii ar fi mai nefericiţi decât românii sunt, potrivit studiului, Belarus, Rusia, Ucraina, Muntenegru, Serbia, Macedonia, Albania, Moldova şi Bosnia.
Ungaria ocupă locul 41 în clasament, urmată la câteva poziții distanță de Bulgaria, pe locul 49.
Situaţia pe indici
Studiul conţine mai mulţi indici luaţi în calcul. Astfel,indicele economic aruncă România până pe locul 82, în timp ce la capitolul „educație” numărătoarea se oprește la 48, iar in materie de „sănătate” România se clasează pe poziția 63.
Luând fiecare indice în parte, cea mai bună clasare a României este la capitolul „siguranță și securitate”, anume poziția 47, în timp ce clasarea cea mai slabă se regăsește la indicele „capital social”, locul ocupat fiind numărul 114, potrivit aceluiași studiu.
Românii, aşa şi aşa
Cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că, pe o scară de la 1 la 10, media de mulțumire de viață a românului ajunge la 5,2, notă care provoacă o cădere de patru locuri a României în comparație cu studiul făcut în anul 2009.
Potrivit aceluiași studiu, anul 2013 a fost anul în care România a avut un profesor la fiecare 16 elevi și în care doar 10,7% dintre români au considerat că este un moment prielnic pentru a se angaja. Pe de altă parte, 74% dintre români au susținut că se pot baza pe apropiați într-un moment de cumpănă.
Potrivit sociologului clujean Vasile Dâncu, președintele IRES, „acestea sunt studii de percepție, care nu pot să fie foarte exacte. Fiecare vede fericirea într-un mod diferit, iar atunci când ne referim la ea, o asociem cu un sentiment, cu o emoție”.
„Aceste sondaje ne pot da un indiciu. Nu mă bazez pe străini. Am făcut și eu asemenea sondaje. Mai degrabă aș spune că media de fericire a românilor se ridică undeva aproape de 8, pe o scară de la 1 la 10. Am putea să facem o medie între 5,2 și 8 ca să ajungem mai aproape de adevăr. Se prea poate ca Ungaria sau Bulgaria să se claseze mai sus decât noi. În cazul de față percepem fericirea în contrast cu celelalte țări. Și-apoi, colectivul oferă mereu o imagine mai negativă. Până la urmă, sunt două tipuri de oameni: de o parte îi avem pe cei care au nevoie de bunuri materiale pentru a regăsi fericirea, așa numita societate materială, iar de cealaltă parte avem societatea post-materială, în special tinerii, pentru care relațiile cu ceilalți și interacționările sunt mult mai importante”, a precizat sociologul clujean.
Clujenii sunt mai fericiţi
Potrivit unui alt studiu, realizat pentru UE în 83 de orașe și publicat în luna mai a acestui an, 75% dintre locuitorii municipiului Cluj-Napoca sunt foarte muțumiți să trăiască în orașul lor, 21% sunt destul de mulțumiți, 3% sunt destul de nemulțumiți și doar 1% foarte nemulțumiți, plasând municipiul Cluj-Napoca pe un loc fruntaș la această categorie pe plan european, alături de Aalborg (Danemarca), Hamburg (Germania) sau Zürich (Elveția).
(Alexandru ZĂBLĂU, student la FSPAC-UBB, anul I)