Social

În secolul XXI, în „oraşul de cinci stele”, mai există străzi fără iluminat public

Primăria Cluj-Napoca are în derulare un proiect de iluminat ecologic pe 22 de străzi din oraş, deşi există străzi care nu au nici măcar un stâlp de iluminat.

În fiecare an, oamenii au trimis solicitări şi sesizări către conducerea Primăriei Cluj-Napoca pentru introducerea iluminatului public pe anumite străzi, dar fără niciun rezultat. “Strada Valea Fânaţelor când va avea parte de iluminat public, utilităţi: apă, canalizare, gaz? Situaţia drumului e absolut dramatică. S-a intervenit de câteva cu vreo cinci-şase maşini de balastru, însă lipsa şanţurilor de pe margine în două, trei săptămâni a distrus toată "reabilitarea" celor 5 km de drum. Ce rost are să mai amintim că şi noi suntem cetăţeni contribuabili la impozite şi celelalte forme de taxa legale?”, i-a scris un clujean primarului Emil Boc, pe un site pentru sesizări şi reclamaţii la adresa Primăriei. Reprezentanţii instituţiei au precizat că problema introducerii iluminatului public în zonă este în studiu, vizând investiţiile din următorii 3-4 ani.

Alte străzi, aceleaşi probleme

În cartierul Someşeni, Radu Tudoran este una din străzile care noaptea se cufundă în beznă, mai rău ca la ţară. Locuitorii de pe această stradă spun că există oricând riscul să cadă în Someş din cauza lipsei iluminatului public. “Locuiesc momentan pe strada Radu Tudoran din Someşeni. Este o stradă pe care cu siguranţă dacă cineva nu este atent va cădea cât de curând în râul Someş. Dacă s-ar face iluminatul public nu ar mai arunca oamenii gunoaie pe malul Someşului”, scrie un alt clujean într-o sesizare către primar. 


Pe strada Colinei în Mănăştur, iluminatul public lipseşte, de asemenea. Conducerea Primăriei le-a promis locuitorilor repararea străzii şi introducerea iluminatului, dar deocamdată nu s-a concretizat nimic.

Primarul se laudă cu mii de corpuri de iluminat instalate

În timp ce în secolul XXI, în oraşul catalogat “de cinci stele” mai există străzi fără iluminat public, primarul se laudă, în raportul de activitate pe ultimii doi ani, cu mii de corpuri de iluminat montate în zeci de zone şi cu un proiect de iluminat ecoloic. “În ultimii doi ani, în cadrul programului de modernizare, reabilitare şi extindere a iluminatului public, s-au executat lucrări pentru instalarea a 2.647 de corpuri de iluminat public în 47 de zone (străzi, alei şi locuri de joacă), ţinând cont de sesizările primite de la cetăţeni şi de reconfigurări ale domeniului public survenite ca urmare a lucrărilor de reabilitare a străzilor”, scrie Emil Boc în raport. Printre zonele unde s-a extins sau s-a reabilitat iluminatul public se numără străzile: Oaşului, Bună Ziua, Câmpului, Pata Rât, Aurel Suciu, Putna, Clăbucet, Viilor, Grigore Alexandrescu, Aurel Vlaicu, Donath, Valea Gârbăului, Piaţa 1 Mai, Bulevardul Muncii, Strada Sopor, Drumul Sf. Ioan (între Baza Unirea şi Cabana Făget), parcurile Gheorghe Dima, I.L. Caragiale şi Ştefan cel Mare.


Sunt în lucru proiectele de modernizare a iluminatului pe Calea Turzii şi Aleea Stadion, corelat cu lucrările de reabilitare a străzilor.

Iluminat ecologic pentru 22 de străzi

Potrivit raportului primarului, s-a intervenit pentru întreţinerea sistemului de iluminat public în 5.317 locaţii din municipiu, conform sesizărilor cetăţenilor şi verificărilor compartimentului de specialitate al Primăriei, fiind efectuate 6.236 intervenţii, inclusiv la nivelul reţelei subterane de alimentare, cu utilizarea a 4.170 materiale (lămpi, ignitere etc.).


Cu fonduri elveţiene va fi realizat un proiect de iluminat ecologic. “În cadrul proiectelor finanţate din fonduri elveţiene a fost elaborat Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă (PAED) al municipiului Cluj-Napoca în cadrul căruia este subliniată importanţa unor măsuri privind un iluminat ecologic. Am pregătit documentaţia necesară şi în acest moment se află în evaluare un proiect de iluminat ecologic cu LED-uri vizând două clădiri ale Primăriei şi 22 de străzi din oraş”, este precizat în raportul primarului.