Social
Sfaturile medicilor clujeni pe timpul caniculei: consumul de fructe, legume și lichide și evitarea expunerii la soare
Pentru a prevenii incidentele în perioadele caniculare, medicii recomandă clujenilor să consume multe fructe și legume proaspete, să bea cât mai multă apă, să nu consume alcool sau băuturi ce conțin cofeină și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:000.
În ceea ce privește consumul se lichide în perioadele de caniculă, medicii recomandă populației să consume zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.
De asemenea, „este recomandat consumul în fiecare zi de fructe şi legume proaspete: pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Este obligatorie menţinerea cu rigurozitate a igienei personale prin efectuarea a câte 3 – 4 duşuri pe zi”, transmite Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului Cluj
Medicii clujeni mai atrag atenția asupra faptului că aparatul de aer condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura ambientală să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura de afară iar dacă este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezii să se folosească o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
„Sunt de evitat activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) şi trebuie avută grijă persoanelor vârstnice, a copiilor, persoanelor cu dizabilităţi oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente”, mai informează DSP Cluj.
De asemenea, medicii clujeni mai transmit că, la nivelul județului Cluj, sunt organizate puncte pentru acordarea primului ajutor, pentru cetăţenii afectaţi de caniculă, în umătoarele instituții publice: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a Judeţului Cluj, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj şi Colegiul Farmaciştilor Cluj au semnat Protocolul conform căruia în Farmaciile din judeţul Cluj.