Social
Clujenii și-au lustruit ghetele pentru Moș Nicolae la Muzeul Etnografic, în cadrul unei acțiuni caritabile
Clujenilor care au trecut vineri, 5 decembrie, prin faţa Muzeului Etnografic al Transilvaniei din centrul orașului le-au fost lustruite cizmele de către directorul instituţiei şi de către şeful Breslei Meşteşugarilor din Transilvania, în cadrul unei acţiuni caritabile pentru copii cu dizabilităţi, organizată în ajun de Sfântul Nicolae.
Breasla Meşteşugarilor din Transilvania şi Muzeul Etnografic al Transilvaniei au organizat, vineri, în ajun de Sfântul Nicolae, o acţiune caritabilă pentru micuţii de la Grădiniţa Specială Malteză - Centrul de zi pentru copii cu dizabilităţi neuromotorii severe din Cluj-Napoca, relatează Mediafax.
Astfel, preşedintele Breslei Meşteşugarilor din Transilvania, Molnar Attila, şi directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Tudor Sălăgean, au lustruit cizmele trecătorilor, iar banii strânşi vor fi donate grădiniţei pentru copiii cu dizabilităţi.
Preşedintele Breslei Meşteşugarilor din Transilvania şi directorul Muzeului Etnografic au amplasat o băncuţă de lemn pe trotuarul din faţa muzeului şi au lustruit cizmele trecătorilor care au avut posibilitatea de a dona bani într-o urnă.
"Meseria de lustragiu este grea, în sensul că trebuie să convingem trecătorii să îşi lase cizmele pe mâinile noastre pentru a fi date cu cremă şi lustruite. Folosim trei tipuri de cremă de ghete – maro, neagră şi incoloră, plus o cârpă de lustruit. Cred că Moş Nicolae se uită cât de curate sunt cizmele oamenilor şi copiilor pentru a le umple diseară cu dulciuri, iar dacă nu sunt bine lustruite aduce numai nuiele. Cizmele se pun la uşă sau în geam, ca să ajungă Moş Nicolae la ele. Acţiunea are un scop caritabil, de a strânge bani pentru copiii cu dizabilităţi neuromotorii severe de la Grădiniţa Specială Malteză, pentru buna funcţionare a acesteia”, a spus Molnar, citat de Mediafax.
Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, a afirmat, la rândul său, că lustruitul cizmelor este o tradiţie foarte veche, care provine din mediile urbane din Europa Centrală şi este "un indicator al cuminţeniei copiilor, a modului în care îşi îndeplinesc îndatoririle”.
"În ajunul sărbătorii de Sfântu Nicolae, meseria de lustragiu este cea mai frumoasă din lume, pentru că se practică în beneficiul copiilor. Eu sunt ucenic lustragiu al lui Moş Nicolae şi învăţ cum se lustruiesc cizmele”, a spus Sălăgean.
Acţiunea caritabilă are loc odată cu Târgul de Sfântul Nicolae, care s-a deschis vineri la Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi unde se vând produse tradiţionale, preparate din carne, lactate, dulciuri, obiecte de artizanat.
Grădiniţa Specială Malteză din Cluj-Napoca a fost înfiinţată în 1992 şi are înscrişi 22 de copii cu deficienţe neuromotorii şi deficienţe mentale asociate grave, proveniţi majoritatea din familii cu probleme sociale, copii orfani sau copii abandonaţi instituţionalizaţi în centre de plasament.