Social

Clujenii, așteptați să doneze sânge

Organizația Studenților Mediciniști, împreună cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, fac un nou apel pentru donații de sânge, în cadrul campaniei „Donează Sânge. Fii erou!”.

Campania umanitară pentru donare de sânge își propune ca, prin contribuțiile cetățenilor, să depășească deficitul de sânge disponibil în clinicile universitare și să îi sensibilizeze pe studentți cu privire la nevoia de sânge.

Astfel, între 8-12 decembrie, persoanele donatoare sunt așteptate la Centrul de Transfuzie Sanguină de pe Str. Nicolae Bălcescu, în intervalul orar 8:00-13:00.


Cu toate că în ultimii 15 ani voluntarii studenți de la UMF au organizat bi-anual astfel de campanii, problemele de anul acesta i-au determinat să o facă pentru a treia oară. Peste 100 de voluntari sunt implicați în desfășurarea acțiunilor.

Și efectele pozitive ale campaniei sunt deja vizibile:  „Cifra donatorilor a crescut de la an la an. Am reușit să-I sensibilizăm pe tineri și aceștia au început să vină în număr tot mai mare. Și acum sperăm să depășim media de 600 de donatori, înregistrată în campaniile precedente”, a declarat Cristian Iacob, reprezentantul voluntarilor.


Chiar dacă tinerii sunt cei vizați în primul rând de campanie, Centru de Transfuzii așteaptă donatori între 18-60 de ani.

Ce condiţii trebuie să îndeplinesti ca să poţi dona sânge?


–Să ai varstă între 18 si 60 ani
– Să ai o stare de sănătate bună

– Să fii odihnit
– Să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înaintea donării
– Să ai o greutate corespunzătoare (peste 57 kg)
– Să nu ai herpes
– Să nu fi avut hepatită, TBC, malarie
– Să nu fii alergic
– Să nu fii răcit sau sub tratament
– Să nu te fi vaccinat în ultimele 2 saptămâni
– Să nu fii la menstruaţie (fetele)
– Să nu fi suferit vreo operaţie minoră (în ultimele 3 luni) sau majoră (în ultimele 6 luni)
 


Facilitatile donatorului de sânge
- Primeşte 7 bonuri de masă în valoare totală de peste 57 LEI cu care va putea face cumpărături în orice magazin care acceptă bonuri de masă.

- Următoarele analize de sânge sunt gratuite:
* Hepatita B şi C
* HIV (SIDA)
* VDRL (Sifilis)
* HTLV (Leucemie)
* Hemoglobină
* Grup (A, B, O, AB), Rh (D)
* Anticorpi antieritrocitari (pentru fetele cu Rh – )
- Primeşte o adeverinţă pentru:
* Reducere de 50% pentru transportul în comun (RATUC) pentru 1 lună


„Am mai donat anul acesta, pentru o rudă bolnavă de leucemie. Am emoții, dar nu mari. Acum donez din cauza problemelor financiare. M-am angajat la o firmă de construcții, dar lucrarea încă nu a început. Am un copil mic de hrănit”.

Petru, 30 ani

„E pentru prima oară când donez, dar am venit cu un grup de colegi. Sunt sigură că totul e în regulă. Faptul că pot ajuta cumva mă ajută să depășesc tracul”.

Bianca, 23 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter