Social
Ce trebuie să știi despre noul regulament școlar: care sunt drepturile și obligațiile elevilor
Noul regulament al învățământului preuniversitar a fost publicat în Monitorul Oficial și vine cu câteva schimbări față de anii trecuți. Monitorul de Cluj vă prezintă tot ce trebuie să știți despre drepturile și obligațiile elevilor, conform noului regulament.
Profesorilor le este interzisă orice formă de agresiune la adersa elevilor
Personalului din învățământul preuniversitar îi este interzisă aplicarea pedepselor corporale, agresiunea verbală dar și fizică asupra elevilor, prevede noul Regulament de organizare a învățământului, publicat în Monitorul Oficial. Profesorii nu pot desfășura acțiuni de natură să afecteze imaginea publică a elevului, nici viața intimă și familială a acestuia. Angajații unităților de învățământ sunt obligați la o ținută morală demnă, reflectată de un comportament responsabil și o vestimentație decentă. Aceștia trebuie să vegheze la siguranța elevilor din incinta unității de învățământ și tot lor le revine sarcina de a sesiza institușiile publice specializate în legătură cu orice încălcări ale dreptului copilului/elevului, inclusiv cu aspecte care îi afectează demnitata, integritatea fizică și psihică.
Elevii sau părinții au dreptul de a contesta rezultatele de la testări
Elevul sau părintele are dreptul de a contesta rezultatele evaluărilor de la clasă, fiind îndreptățit să solicite învățătorului sau profesorului justificarea notării în termen de cinci zile de la comunicare. În situația în care argumentele cadrului didactic nu sunt satisfăcătoare, elevul, părintele, tutorele sau susținătorul legal, poate solicita în scris directorului unității reevaluarea lucrării scrise. Aleași lucru nu este posibil și în cazul probelor orale sau practice.
În vederea soluționării cererii de reevaluare, directorul va desemna două cadre didactice de specialitate, care nu predau la clasa respectivă și care vor reevalua lucrarea scrisă. Nota acordată în urma reevaluarii va reprezenta media notelor acordate separat de cele două cadre didactice. În cazul în care nota de la reevaluare este mai mică decât cea acordată de cadrul didactic al clasei, contestația este respinsă și nota acordată inițial este respinsă. Potrivit regulamentului școlar, conducerea și personalul unității de învățământ nu pot face publice datele personale și rezultatele școlare ale elevilor.
Elevii beneficiază de tarife reduse pentru evenimente culturale și sportive
Elevii au dreptul șa tarife reduse cu 75% pentru vizitarea muzeelor, participarea la concerte, spectacole de teatru, operă sau film, precum și orice alte manifestări culturale și sportive organizate de instituțiile publice. Elevii din învățământul obligatoriu, profesional și liceal de stat, particular autorizat sau acreditat, beneficiază de reduceri de 50% pentru transportul în comun.
Elevii nu au voie să organizeze proteste
În afara drepturilor de care se bucură, elevii sunt obligați să respecte și anumite restricții. Aceștia nu pot organiza sau participa la acțiuni de protest care afectează desfășurarea cursurilor, fiindu-le totodată interzis să blocheze căile de acces ale spașiilor de învățământ.
Școlile și liceele nu permit elevilor să dețină asupra lor materiale care, prin conținutul lor, atentează la independeța, suveranitatea și integritatea națională a țării, care cultivă violența și intoleranța sau care un caracter obscen și pornografic.
Elevii nu au voie să manifeste un comportament jignitor, discriminatoriu, ostentativ sau provocator, să jignească colegii sau personalul unității de învățământ.
Elevii care săvârșesc fapte prin care se încalcă dispozițiile legale în vigoare, inclusiv regulamentele școlare, sunt sancționați în funcție de gravitatea încălcării comise. Sancțiunile variază, de la observație, mustrare scrisă, eliminarea pe o perioadă determinată de la cursuri, până la mutarea disciplinară la o clasă paralelă sau exmatricularea.