Social

Psihiatrul clujean a cărui viață bate filmul

A trecut prin ororile închisorilor comuniste, a scăpat de acolo după ani de chinuri, înfometare și bătăi, apoi a ajuns unul dintre cei mai renumiți psihiatrii din Cluj.

Medicul Traian Neamţu este cel mai cunoscut psihiatru din Cluj. De 45 de ani este în slujba pacienţilor şi nu se lasă nici acum când a ajuns la venerabila vârstă de 80 de ani. În momentul de față, Traian Neamțu lucrează doar la propriul cabinet, unde are pacienţi atât de mulţi încât fac coadă la uşa sa. A ajuns să profeseze doar la privat după ce anul trecut, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj a hotărât că este momentul ca doctorul Neamţu să se retragă de la Centrul de Sănătate Mintală, unde a profesat 42 de ani, el fiind cel care a pus pe picioare acest centru.   

Cei care au auzit de psihiatrul Traian Neamţu, cu siguranță ştiu că a fost şi deţinut politic. A îndurat bătăi şi muncă grea în cei şase ani de închisoare, fiind trimis în coloniile de muncă de la Periprava, Salcia şi Stoeneşti. Este şi preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, filiala Cluj. În ciuda ororilor indurate în perioada comunismului, psihiatrul clujean este optimist și povestește cu umor chiar și situațiile dificile.


A trecut cu bine controalele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)

Psihiatrul Traian Neamțu își amintește de începuturile carierei când a luat ființă Centrul de Sănătate Mintală Cluj, locul unde sunt tratați bolnavii psihic, pacienții cărora medicul le-a dedicat mare parte din viața sa. “Fac medicină de 45 de ani şi în acelaşi spital, de 42 de ani. Atunci s-au înfiinţat, printr-un decret, centrele de sănătate mintală. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut să se înfiinţeze staţii pilot unde să urmărim bolnavii psihic şi să dăm statistici anuale să vedem ce facem. Pe tema asta a fost secretarul general al OMS în control la mine, în jurul anului 1980. A venit şi a văzut că bolnavul psihotic e tratat precum în Suedia sau Israel. Acel centru l-am dezvoltat eu, l-am renovat cu ajutorul Direcţiei de Sănătate Publică”, spune doctorul Neamțu.

Potrivit specialistului clujean, în evidența Centrului de Sănătate Mintală sunt 9.000 de bolnavi psihic, toţi din Cluj-Napoca şi din împrejurimi. “Să nu vi se pară mult pentru că oriunde în lume cam între 2 şi 3% din populaţie e bolnavă psihic”, afirmă Traian Neamțu.


Scrie o carte despre pacienți

Medicul clujean a început să lucreze la o carte despre zecile de mii de pacienți care i-au trecut pragul cabinetului în cei 45 de ani de carieră. “Au fost atâtea cazuri şi m-am apucat acum să scriu o carte, dar nu ştiu dacă am timp suficient. Mă înțelegeți?”, precizează Neamțu.

Despre cele mai impresionante cazuri spune că este greu să vorbească, dar cu toate acestea rememorează câteva cu happy-end sau încărcate de umor. “E greu să vă spun despre cele mai impresionante cazuri. Odată, a venit o studentă la mine, depresivă şi plângea teribil, cu tentativă de suicid pentru că a lăsat-o iubitul. Am avut inspiraţia să fac o glumă şi i-am spus: « Vai, domnişoară, atâta eşti de proastă de nu am văzut încă o femeie aşa de proastă ca dumneata. Eşti drăguţă, poţi găsi zece, să îţi termini studiile, să îţi faci o familie. Dumneata vrei să mori acuma şi el poate e în pat cu alta? ». S-a uitat la mine, mi-a dat dreptate, a făcut puţin tratament şi a mers totul bine”, povestește specialistul clujean.


Un alt pacient s-a plâns că îi dă tratament prea ieftin. “Am avut un bolnav epileptic, pe vremea trecută, şi a venit cu bilet de trimitere la Cluj. L-am văzut, i-am dat tratament, a plecat şi după un timp văd că vine înapoi. Se uită la mine şi spune: « Domn doctor, eu am venit de la Baia Mare să mă vadă un specialist ca dumneata şi mie îmi dai medicamente de 3 lei. Ce tratament e ăsta? ». Uneori la bolnavi le trebuie medicamente scumpe că şi în ziua de azi dacă le dai medicamente de 3 lei consideră că habar nu ai”, își amintește Traian Neamțu. Doctorul povestește și despre un pacient cu halucinaţii care se urca pe masă şi vorbea cu Dumnezeu.

A luptat pentru democrație și libertate de expresie

În mod cert, cea mai cruntă perioadă din viața psihiatrului clujean au fost cei șase ani de închisoare comunistă și muncă în coloniile de la Dunăre, începând cu anul 1958 când a fost condamnat la 10 ani de închisoare. În acei ani l-a cunoscut și pe celebrul torționar Ion Ficior, dar din fericire, el nu a ajuns pe mâna lui. “Mă închin în faţa evreilor pentru că şi azi arată crimele nazismului, dar crimele comunismului nu le mai arată nimeni. A fost la fel, au fost bătăi, au fost oameni care au fost omorâţi în bătaie. Vă pot spune câţi vreţi. În faţa noastră, a fost un om bătut şi lăsat în frig, în Delta Dunării şi seara când am venit era îngheţat, mort. Am trecut toţi, în cerc rotund pe lângă el să ne luăm la revedere”, își amintește Traian Neamțu.


El spune că a luptat pentru democrație și libertate de expresie. “Am luptat pentru democraţie, libertate şi libertatea expresiei. Vă spun eu ce este libertatea. A fi liber înseamnă a fi în situaţia de a spune ce vreau şi ce cred. Încă nu e la noi în ţară şi am mai spus acest lucru, chiar dacă se vor supăra unii”, subliniază medicul.

Supărat pe conducerea Spitalului Județean

Acum, la 80 de ani, psihiatrul Traian Neamțu a plecat cu amărăciune în suflet din secția unde a profesat atâția ani. Spune că a fost dat afară, deși legea îi dă dreptul să profeseze în continuare. “Foştii deţinuţi politici putem lucra cât ne ajută sănătatea cu avizul Colegiului Medicilor, cu contract de malpraxis şi cu avizul managerului de la spital. În fiecare an trebuie să facem cerere de reînnoire a contractului şi am făcut cerere şi când s-a apropiat termenul nu mi-a răspuns. Am făcut cererea în 26 noiembrie, a trecut timpul şi am ajuns în 17 decembrie (2014 – n.red.), deşi în 30 de zile trebuia să îmi răspundă prin poştă. M-a pus pe drumuri, să mă duc la spital. M-am întâlnit cu domnul manager, ne-am felicitat de Crăciun, numai nu ne-am îmbrăţişat şi nu mi-a spus ce are de gând, aşa că m-a trimis la Serviciul Personal. Acolo mi-au spus că nu managerul nu vrea să îmi semneze contractul de prelungire. Eu am spus că nu mă rog decât la Dumnezeu nu la om. Nu a semnat, i-am cerut să justifice şi mi-au spus că e legal, dar legea arată că deţinuţii politici putem lucra cât ne ajută sănătatea”, povestește Neamțu.


A trimis memorii la Consiliul Județean Cluj și la Ministerul Sănătății, dar degeaba. Rămâne în continuare cu cabinetul particular, cu amintirile din cei 42 de ani de muncă în sistemul public și cu pacienții pe care îi tratează cu aceeași dăruire.

Ultimele Stiri
abonare newsletter