Social

Prea tradiţionalişti pentru parteneriatul civil?

Studiile recente au arătat că tot mai mulţi români „se leapădă“ de prejudecăţi atunci când vine vorba de parteneriatul civil. Şi totuşi, schimbările de mentalitate nu au loc atâ de uşor în cadrul tuturor categoriilor de cetăţeni din România.

Un proiect privind parteneriatele civile a fost respins recent, în unanimitate, de senatorii jurişti. Proiectul lasă o uşă deschisă partenerilor de acelaşi sex. Mai exact, acesta prevede ca, indiferent de sex, persoanele care locuiesc împreună să poată încheia, la notar, un parteneriat civil. Codul Civil prevede clar că nici căsătoria, nici parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex nu sunt recunoscute la noi în ţară, chiar dacă este vorba despre cetăţeni străini. Iar parlamentarii cred că lucrurile ar trebui să rămână aşa.

Biserica invocă tradiţia

Poziţia Bisericii în acest sens a fost mereu aceeaşi, invocând tocmai valorile în baza cărora este întemeiată familia şi construită societatea românească.


„În România familia şi tradiţia sunt încă un reper, ca şi uniunea libera consfinţită între un bărbat şi o femeie, aşa cum spune şi Constituţia. Nu trebuie să importăm fără discernământ modele din alte ţări, iar respingerea unui asemenea proiect tocmai asta arată“, a declarat Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt  al Mitropoliei Clujului.

Şi „cei mai liberali“ politicieni sunt tradiţionalişti

Ce şanse are însă această propunere să trecă de Camera Deputaţilor care este şi for decizional în acest caz.


Indiferent de culoarea politică, parlamentarii susţin că românii nu sunt pregătiţi pentru recunoaşterea acestor relaţii şi susţin poziţia Bisericii.  

Nici măcar „cei mai liberali“ parlamentari nu susţin această iniţiativă, atâta timp cât lasă loc şi partenerilor de acelaşi sex să încheie un astfel de parteneriat.


„Dacă se referă şi la persoane de acelaşi sex oricât de liberală aş fi nu pot să votez un asemenea proiect. Avem nişte valori moreale creştine la care trebuie să ţinem şi peste care nu trebuie să trecem“, a spus deputatul PNL de Cluj Elena Uioreanu.

Până unde e tradiţie?

Un alt punct de vedere mai puţin tradiţionalist ste exprimat de sociologi. Aceştia încearcă să cântărească lucrurile, mai exact să vadă cât este tradiţie şi cât prejudecată. 


„Era de aşteptat ca o asemenea propunere să fie respinsă. Acest vot de respingere împreună cu numărul părinţilor care şi-au înscris copiii la religie reflectă realitatea, reprezintă imaginea societăţii în care trăim. Românii sunt încă orientaţi pe tradiţie, nu acceptă încă experimente care să spargă nişte canoane, iar cine nu se încadrează în aceste canoane va fi respins.

Se consideră că prin această lege unii vor intra pe uşa din dos a legalizării persoanelor de acelaşi sex. Nu avem încă nici pregătirea psihologică, nici cultura şi s-ar putea să fie aici vorba şi de prejudecată, de conservatorism, de ipocrizie.


Dacă ne uităm la tineri, unul din două cupluri locuieşte sub acelaşi acoperiş, adică tinerii stau împreună. Lucrurile vor evolua cu sau fără legislaţie. Acest vot înseamnă un refuz a ceea ce se manifestă în viaţa reală, însă nu înseamnă că dacă nu este o lege, nu există acest gen de comportament“, a declarat sociologul clujean Ioan Hosu. 

Cum este la alţii

În Franţa, căsătoriile între homosexuali au devenit legale încă în 2013. Pe lângă Franţa, în Europa sunt recunoscute căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi în Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Islanda, Luxemburg, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia.

Alte state, ca Germania, Cehia, Elveţia, Slovenia, Estonia sau Irlanda au diverse forme de recunoaştere a parteneriatelor civile sau coabitare pentru cuplurile homosexuale. Sunt şi ţări europene - ca Ucraina, Slovacia, Polonia, Lituania sau Letonia, unde mariajul este permis exclusiv heterosexualilor.

În afara Europei, mariajele gay sunt recunoscute în Statele Unite, dar nu în toată confederaţia, şi, în diverse forme, în Brazilia, Argentina, Uruguay, Africa de Sud sau Noua Zeelandă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter