Social

Cum a fost luna martie în Capitala Europeană a Tineretului, prin ochii echipei Day 15

Echipa Day 15 a avut în luna martie cinci acţiuni principale care au conturat a treia ediție a proiectului Day 15.

sursa foto: facebook.com/day15Cluj sursa foto: facebook.com/day15Cluj

Povestea Day 15 din luna martie a început cu fotografierea a 8 locații din Cluj-Napoca care au nevoie de mai multă atenție din partea comunității clujene. Mai multă atenție pentru a le transforma din „gri” în „colorate”, pentru a amenaja parcuri în zone în care nu există și în care locuitorii pot, pur și simplu, să aibă o atitudine mai proactivă când vine vorba de fațada blocurilor în care locuiesc sau a grădinilor din jurul acestor blocuri. 

Cele 8 locații au fost: Calea Florești, Canalul Someșul Mic, Parcul Tulcea, Piața Lucian Blaga, Piața Mărăști, strada Aurel Vlaicu, strada Observator și strada Tășnad. 


Acțiunea a fost doar primul pas pentru tot ceea ce a însemnat a treia ediție Day 15. Organizatorii au semnalat prin aceste fotografii-manifest câteva exemple de zone care au nevoie de înfrumusețare sau înverzire, urmărind să-i îndemne pe clujeni să se implice mai mult în viața comunității, dincolo de apartamentul sau biroul propriu. 

Voluntarii Day 15 au oferit un prim exemplu de bună practică într-o zi însorită de sâmbătă. 300 de voluntari, locuitori din zonă și parteneri au plantat alături de echipa Federației SHARE 500 de arbori și arbuști în Parcul Tulcea, din Gheorgheni. Acțiunea de plantare s-a încheiat în numai 5 ore, iar organizatorii sunt bucuroși de implicarea de care comunitatea a dat dovadă la fiecare ediție Day 15 de până acum.


24 de soiuri de arbori și arbuști au fost plantate în locul în care peste numai câțiva ani va fi o privelişte mai verde. 

După o zi de sâmbătă reușită, echipa Day 15 a continuat inițiativa de a înfrumuseța orașul cu ajutorul Cătălinei Crișan de la Asociația Română de Permacultură.  50 de elevi de la Școala Gimnazială Elf din Cluj-Napoca au plantat 300 de flori în viitoarea lor grădină. Elevii au învățat la un curs de grădinărit ținut de un inginer horticol, cum să aibă grijă de grădina lor, de ce e important să încerce să îngrijească o grădină proprie, cum și de ce au nevoie plantele pentru a crește.


Ediția Day 15 din luna martie a continuat cu o nouă acțiune, de această dată în centrul orașului - Piața Unirii. Voluntarii Day 15 au împărțit 400 de ghivece cu flori trecătorilor, cu scopul de a le duce mai departe să crească într-un loc „gri” pe care clujenii care au primit floarea doresc să îl facă mai frumos. „Speranța noastră este ca fiecare astfel de floare să dea viață locului în care va fi pusă și de ce nu, să fie un îndemn pentru a transforma acel loc într-o o grădină, un parc, o clădire plină cu flori pe fațadă sau, pur și simplu, un loc verde de răgaz printre blocuri sau pe străzile aglomerate”, au spus organizatorii.

În luna martie, proiectul Day 15 a inițiat o acțiune de implicare a școlilor în tot acest proces de înfrumusețare, într-o modalitate eco. Mai multe școli și licee clujene vor „concura” pentru cele mai frumoase plante crescute într-un ghiveci eco. Provocarea lansată a fost de a crea ghivece din PET-uri de plastic în care să planteze ce își doresc. Creativitatea cu siguranță își va pune amprenta, mai ales când au libertate totală de a da viață unor plante, fie ele legume sau flori. Când plantele vor crește mari, vor putea fi văzute într-o expoziție.


Numărătoarea continuă și după luna martie cu PET-urile transformate în ghivece eco.  Luna aprilie va fi dedicată ideii de a crea comunități de străini, care trăiesc în tandem aceleași emoții prin dans, muzică și teatru.

abonare newsletter