Social
La întrebarea „Europa încotro?”, Daniel Dăianu răspunde cu întrebarea „Ce poate face România?”
„Europa încotro?”, un subiect analizat de studenţii şi universitarii clujeni cu ajutorul şi împreună cu economistul Daniel Dăianu.
Conferința a avut loc miercuri, 20 mai, în Aula Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB, și a adus în discuţie problemele actuale cu care se confruntă Europa și implicit Uniunea Europeană, dar şi ideile din cea mai recentă carte a profesorului Daniel Dăianu, „Marele impas în Europa. Ce poate face România?”, volum apărut recent la editura Polirom.
Alături de invitatul special Daniel Dăianu, la conferinţa moderată de prof. univ. dr. Ioan Lumperdean au fost prezenți prof. univ. dr. Mihaela Luţaş, prof. univ. dr. Nicolae Păun, conf. univ. dr. Cătălin Postelnicu, conf. univ. dr. Valentin Naumescu. Moderează: Prof. Univ. Dr. Ioan Lumperdean.
În cadrul conferinței s-a discutat pe seama șocurilor puternice prin care a trecut Europa în ultimul deceniu, probleme cu efecte persistente, dintre care s-au amintit criza economică, recesiunea, supra-îndatorarea, diminuarea potențialului de creștere economică şi criza zonei euro.
Putem visa la euro?
În ceea ce privește aderarea la zona euro, profesorul Daniel Dăianu a precizat ca aceasta este o zonăe economică foarte exigentă, iar pentru a nu te sufoca trebuie să ai o economie puternică. Care ar fi însă soluțile? „Este nevoie de convergență reală, de creștere, întărire instituțională, e nevoie de competitivitate și renunțarea la ideea de a tăia salarii și venituri. O soluție ar putea fi ideea de a pune valoarea adăugată în altă parte, în producție sau într-o agricultură mai bună”, a conchis Dăianu.
România are nevoie de o analiză economică mai serioasă pentru că „noi românii suntem de multe ori prea naivi în modul în care ne propunem anumite obiective”, spune Dăianu. Rezolvarea ar fi „să fim mai temeinici, să ne facem corect temele și atunci vom putea deveni mai realiști”.
Îngrijorător. Avem cel mai mic buget pentru educaţie din UE!
O altă problemă asupra căreia profesorul Dăianu s-a oprit a fost aceea că în România se alocă foarte puțini bani pentru educație și sănătate, deși acestea nu ar trebui privite ca și cheltuieli sociale, ci mai degrabă ca investiții. Un procent de 3-4% pentru educație și sănătate este foarte puțin, acesta reprezintă cifra poate cea mai scăzută din UE, un lucru îngrijorător.
Cine este Daniel Dăianu
Daniel Dăianu este profesor universitar în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București, este membru al Academiei Române şi membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României. A fost economist-şef al BNR în perioada 1992-1997, ministru de Finanţe (1997-1998) și europarlamentar (2007-2009).
(Articol scris de Eliza Lucaciu, studentă la Jurnalism FSPAC-UBB, anul III; fotografii de Cosmina Măcicășan, studentă la Jurnalism, FSPAC+UBB, anul III).