Social
Crucile ridicate în memoria eroilor Revoluției din ‘89 au dispărut de pe Calea Mănăștur, la modernizare. Locul mai rămâne marcat doar cu o coroană de flori. FOTO
Crucile metalice de pe Calea Mănăștur care comemorau cei 9 eroi martiri ai Revoluției din ‘89 au dispărut odată cu modernizarea străzii. Cineva a pus în acel loc o coroană de flori, dar zona ar trebui marcată în continuare.
Revoluția din 1989 a început la Cluj-Napoca pe 21 decembrie, în centrul orașului, în jurul orei 15:00. Nu după scurt timp militarii înarmați au deschis focul asupra oamenilor și în total au fost omorâți 26 de clujeni, iar alte 52 de persoane au fost rănite.
Unul dintre locurile sângeroase în care 9 clujeni au murit a fost fosta Fabrică de Bere, pe Calea Mănăștur.
Înainte de modernizarea străzii, pe Calea Mănăștur erau amplasate cruci pentru comemorarea mănășturenilor care veneau spre centru în timpul Revoluției.
Deși acestea aveau o semnificație importantă, după modernizare au dispărut. În acest an, cineva a amplasat în locul lor o coroană de flori, în amintirea eroilor care au murit luptând pentru libertate.
Bogdan Ivanov, clujean și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a sesizat că în locul în care au murit cei 9 clujeni nu au mai fost înlocuite crucile și consideră că ar trebui să fie amplasată o cruce sau un monument care să simbolizeze jertfa:
„Acolo ar fi păcat să nu fie o cruce sau un monument. Totuși, au murit vreo 9 oameni. Din ce îmi aduc aminte erau niște cruci metalice, cum se pun de regulă la morminte, destul de improvizate. Nu aveau o structură coerentă. Unele erau chiar lipite de gardul clădirii unde a fost momentul acela sângeros. Altele erau mai spre trotuar.
Mie mi se pare că totuși crucea sugerează cel mai bine ideea de jertfă. Cred că ar fi cel mai potrivit”, a spus pentru monitorulcj.ro Bogdan Ivanov.
De asemena, în Piața Mărăști unde a avut loc un astfel de moment sângeros s-a amplasat o troiță:
„În zonă cred că nu și-au mai găsit locul crucile, dar într-o formă frumoasă și reprezentativă cred că locul ar trebui să rămână în continuare marcat pentru că e unul din locurile sângeroase ale Clujului. Uitați-vă în Piața Mărăști, unde a murit o persoană atunci, un bărbat la Revoluție, Parohia Sfântul Ioan Botezătorul Mărăști, unde e Biserca din Mărăști care a supraviețuit și ea miraculos comunismului, s-a îngrijit și a pus o troiță care și acum există. Cred că a mai fost schimbată de-a lungul anilor, dar e încă acolo”, a adăugat el.
Foto: Radu Mureșan
CITEȘTE ȘI: