Social

Programul cu servicii stomatologice gratuite pentru clujenii defavorizați continuă și în 2022. Ce proiecte sociale mai sunt la Cluj

Bugetul municipiului Cluj-Napoca a fost aprobat, iar programul UMF cu servicii stomatologice gratuite pentru persoanele defavorizate va continua și în anul 2022. Pe lângă acesta, mai sunt și alte proiecte sociale pregătite pentru clujeni.

Programul cu servicii stomatologice gratuite pentru clujenii defavorizați continuă și în 2022. Ce proiecte sociale mai sunt la Cluj Programul cu servicii stomatologice gratuite pentru clujenii defavorizați continuă și în 2022. Ce proiecte sociale mai sunt la Cluj

 

 


Programul de servicii stomatologice gratuite este unul important pentru comunitatea clujeană deoarece este implementat prin implicarea mediului academic (a Universității de Medicină și Farmacie), a societăţii civile și a ONG-urilor, într-un efort colaborativ.

 


Sute de clujeni defavorizați au fost tratați  până acum de profesori ai Universității de Medicină și Farmacie Cluj și medici stomatologi în acest program social.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Cine poate beneficia de aceste  servicii?

Programul este destinat pensionarilor, persoanelor cu dizabilități în grad de handicap grav și accentuat, dar și clujenilor cu venituri reduse sau șomerilor neindemnizați.


Beneficiarii programului trebuie să aibă domiciliul în Cluj-Napoca și să se încadreze în una dintre următoarele categorii sociale:

  • pensionari ale căror venituri cumulate din pensii și alte drepturi de asigurări sociale nu depășesc 1000 lei;
  • persoane cu dizabilități, încadrate în grad de handicap grav și accentuat;
  • șomeri care beneficiază de indemnizație de șomaj de până la 700 lei și șomeri neindemnizați, aflați în evidențele AJOFM Cluj;
  • persoane fără venituri sau cu venituri reduse, aflate în evidențele Direcției de Asistență Socială și Medicală, care beneficiază de venit minim garantat, alocație pentru susținerea familiei, servicii ale Cantinei de Ajutor Social și Pensiune, în condițiile legii.

Doar radiografiile trebuie plătite

Dr. Negucioiu Marius, responsabil de program, a oferit mai multe detalii într-un interviu acordat monitorulcj.ro, în luna iulie. El a spus că radiografiile sunt singurele proceduri pe care pacienții trebuie să le plătească:


„Persoanele care sunt trimise de Primărie sunt binevenite. Li se eliberează o adeverință, li se face o consultație primară, persoanele respective nu plătesc absolut nimic. Uneori, avem nevoie într-adevăr de radiografii, la unele analize complementare. Din păcate, nu avem un parteneriat cu niciun centru de radiologie și acelea într-adevăr și le plătesc, dar este vorba de sume de 20-30 de lei. Restul lucrurilor se fac gratuit, începând de la extracția dentară, asanare, igienizare, până la protezarea definitivă”, a declarat doctorul Negucioiu.

Altruismul de care dau dovadă profesorii și medicii reprezintă „asul din mânecă” al acestui program: „Ajută mult la funcționarea acestui program altruismul multor cadre didactice din universitate, pentru că dacă nu vrei să te implici, nu te implici.Știm cu toții că din punct de vedere financiar stomatologia este o meserie destul de bănoasă și mulți s-ar da la o parte să facă acte de binefacere într-un program în definitiv social”, a mai spus dr. Marius Negucioiu.

Programe sociale continuate de Primărie în 2022

Bugetul municipiului Cluj-Napoca a fost aprobat în ședința ordinară a Consiliului local din 8 februarie. Bugetul general este în valoare de 2.148.607.224 RON, respectiv 434.483.383 EURO.

Pe lângă obiectivele de investiții, bugetul municipiului cuprinde și finanțările pentru continuarea unor programe și politici sociale consacrate deja la nivelul orașului:

  •  Programul de acordare de burse sociale pentru elevii clujeni
  •  Programul de asigurare a gratuității la transportul în comun pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri etc.; 
  •  Transport pentru elevii din familii defavorizate şi pentru elevii cu nevoi speciale.
  •  Autobuze școlare dedicate transportului elevilor.
  •  Alocarea de fonduri de la bugetul local pentru ONG-uri și instituții care desfășoară activități sociale
  •  Facilitarea accesului la servicii de sănătate
  •  Ajutorul pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor marginalizate social sau aflate în risc de marginalizare şi excluziune socială.
  •  Programul social „Alimente” pentru persoane defavorizate.
  •  Suport pentru persoanele defavorizate (venit minim garantat, alocație pentru susținerea familiei, ajutor pentru încălzirea locuinței, masa la cantina de ajutor social în regim de gratuitate și în regim de plată parțială, tichete de grădiniță etc).
  •  Rechizite pentru copiii din familii defavorizate.
  •  Programul de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice.
  •  Programul de cumpărare de locuințe sociale de pe piața liberă.

„Componenta socială reprezintă o prioritate a municipiului. La Cluj-Napoca, nimeni nu e uitat, nimeni nu e abandonat!”, a declarat primarul Emil Boc.

CITEȘTE ȘI:

500 de clujeni defavorizați, tratați GRATUIT de medici stomatologi. Cum poți beneficia de aceste servicii?

Sute de clujeni defavorizați, tratați GRATUIT de medici stomatologi cu suflet mare ai UMF

abonare newsletter