Sport

Sportivii din Bacău, campioni naționali de futsal pentru nevăzători

Echipa din Bacău a câștigat titlul de campioană, în cadrul primului campionat național de futsal pentru nevăzători din România, care a avut loc la Cluj, în 30 noiembrie. Sportivii din Bacău au triumfat și la Cupa Internațională a României.

Locul II în campionatul național a fost obținut de echipa din București, iar locul III de echipa din Buzău/Cluj.

Pentru a pune mâna pe Cupa Internațională, echipele din România au concurat cu o echipă din Republica Moldova. Sportivii din Bacău au obținut din nou locul I, fiind urmați pe podium de echipa din Republica Moldova și de echipa din București.


Oaspete de seamă la Cluj

Fostul jucător și antrenor de fotbal Ulrich Pfisterer, din Germania, a fost prezent la campionatul desfășurat la Cluj. Acesta le-a dat sfaturi prețioase jucătorilor. Din 2007, Ulrich este șeful antrenorilor Echipei Naționale de Futsal a Germaniei. În august 2013, Pfisterer a fost ales Președintele de Futsal al Asociației Internaționale de Sport pentru Nevăzători. Noua Echipă Națională a României, aleasă de Ulrich, a fost deja invitată la două meciuri amicale la Dortmund, care vor avea loc în aprilie 2014, înainte de primul mare turneu la care va participa alături de alte șase state est-europene, în mai 2014.

Regulile jocului

Futsal pentru nevăzători este o disciplină nouă în România. Până acum, singurele discipline pentru sportivii cu dizabilități de vedere care au fost dezvoltate până la nivel de echipă naţională sunt goalball (un tip de handbal jucat de 2 echipe de trei jucători) şi bowling cu nouă popice, la care România este campioană europeană la ora actuală.


Futsal pentru nevăzători este jucat de două echipe a câte cinci jucători fiecare (patru jucători și un portar) care concurează după aceleaşi reguli ca și în cazul futsal-ului obişnuit. Singurele modificări pe care le aduce sunt făcute pentru a asigura condițiile de siguranță şi pentru a permite jucătorilor să urmărească mingea şi să se orienteze. Cei patru jucători au deficienţe de vedere, în timp ce portarul are vederea normală. Mingea, spre deosebire de fotbalul obișnuit, conține un sistem de sunet care face zgomot în mișcare.

“Depunem mari eforturi în direcția creșterii mobilității și integrării persoanelor cu dizabilități, iar sportul ne ajută foarte mult să facem acest lucru. Campionatul de la Cluj demonstrează că avem sportivi talentați, cu un potențial uriaș. Ne bucurăm foarte mult că am reușit să organizăm acest prim Campionat Național, precum și Cupa Internațională a României. În acest timp, la Buzău a luat naștere o echipă de juniori – sub 17 ani, astfel încât putem spune că fotbalul pentru nevăzători are viitor în România", spune Sally Wood-Lamont, preşedinte al Comitetului Naţional Paralimpic Român.


 

 


 

Etichete: bacau moldova cluj
Ultimele Stiri
abonare newsletter