Sport

VIDEO “Naşul” Danemarcei din '89: "Cel mai tare adversar al meu la naţională" Cum prefațează duelul cu nordicii de pe Cluj Arena

Fostul internaţional Ioan Ovidiu Sabău, unul din eroii meciului România - Danemarca din 1989, care i-a dus pe tricolori la Mondialul din Italia '90, prefaţează pentru Monitorul de Cluj meciul naţionalei cu danezii de pe Cluj Arena, programat peste mai puţin de trei săptămâni.

În prezent manager al echipei de fotbal a Universităţii Cluj, Ioan Ovidiu Sabău a fost unul din eroii meciului România – Danemarca din 1989 (scor 3-1), care a trimis "tricolorii" la un Mondialul din Italia ‘90, după 20 de ani de absenţă al naționalei române de la un turneu final mondial. Jocul cu Danemarca de pe 26 martie 2017 de la Cluj nu îi poate duce pe tricolori direct la Mondiale, dar un rezultat pozitiv este decisiv, ca ei să rămână în cursa pentru calificare.

Fostul internaţional român Ioan Ovidiu Sabău, cel mai cunoscut produs fotbalistic al Universităţii Cluj din ultimii 40 de ani, a fost unul din jucătorii reper ai naţionalei României din anii ’90, cu o scurtă revenire după 2000, strângând 55 de selecţii şi 8 goluri sub tricolor. În 1989, la 21 de ani, fotbalistul născut în judeţul Cluj a fost unul din titularii dublei cu Danemarca din toamna acelui an şi una din vedetele returului de la Bucureşti, când tricolorii s-au calificat după 3-1 la Mondialul din Italia ’90.


„Cel mai tare adversar”

Victoria cu Danemarca de la Bucureşti din 1989, care a dus naţionala antrenată de Emeric Ienei la Mondialul din 1990 a venit ulterior unui duel pierdut cu danezii în octombrie în deplasare, cu 3-0, la Copenhaga cu aproximativ o lună înainte. „După câţiva ani au câştigat Campionatul European. Ce poţi să spui, cu fraţii Laudrup, Povlsen, care era la Dortmund, Lerby, Schmeichel... Acolo la ei nici nu am văzut mingea, când ne-au bătut 3—0. Ce tehnică şi personalitate aveau toţi jucătorii... şi ce viteză de joc... Mai bine nu ne prezentam”, spune amuzat astăzi Sabău.

„A fost cel mai puternic adversar, ca echipă, pe care eu l-am avut la naţională, au prins o zi fantastică danezii. Nu am mai jucat la echipa naţională cu atmosferă atât de super încinsă”, rememorează „Moţul”. Rezultatul de la Copenhaga a fost receptat cu dramatism în ţară, iar soţii Ceauşescu ar fi pus chiar problema desfiinţării cluburilor Steua şi Dinamo, de unde proveneau cei mai mulţi jucători ai naţionalei. 


Gol şi fază de gol

România avea nevoie de o victorie cu Danemarca în returul din capitală, pentru a reuşi calificare la Mondialul din Italia 1990, după 20 de ani de absenţă de la un turneu final mondial. Şi a obţinut-o, pe 15 noiembrie 1989: „E un meci de referinţă. Ei nu ne puteau vedea pe noi, aşa am jucat noi cum au făcut-o ei (la Copenhaga, n.red.). Toţi am fost foarte încărcaţi şi am reacţionat extraordinar după gol, în minutul 6 era 1-0 pentru ei. Aveam şi personalitate şi valoare, îi dominam deja '1 la 1' acasă, i-am năucit”, povesteşte fostul internaţional.

Povlsen a deschis scorul la început de joc, Balint a egalat peste 20 de minute, după care a ieşit la rampă Sabău. Era minutul 37 al meciului: fotbalistul lui Dinamo pătrunde înspre careul advers, oferă o pasă "printre", în adâncime, mingea ricoşează din blocaj la el, iar mijlocaşul o trimite în plasă, în unghi opus. În a doua repriză, Sabău pătrunde minunat printre doi adversari, alunecă în faţa legendarului portar Schmeichel, mingea ajunge la Balint care „sigilează” victoria cu 3-1 şi calificarea României la Campionatul Mondial din Italia 1990. Sabău joacă meci de meci, inclusiv împotriva Argentinei lui Maradona, într-un 0-0 de pus în ramă.


Ataşat de meciul cu Ţara Galilor

Sabău a fost parte inegrantă a naţionalei la Mondialul din 1990, unde România a trecut de grupe, fiind eliminată de Irlanda la penalty-uri, dar l-a ratat pe cel din ’94, din SUA, după ce s-a accidentat. Jucase în decisivul cu Ţara Galilor din deplasare, 2-1 pentru tricolori, cu faimosul "11 metri" ratat de galezi (VIDEO mai jos). E jocul pe care “Moţul” îl are cel mai mult la suflet, de la naţională “Nu am dat gol, dar mă simt foarte aproape de acel meci, jucând şi în deplasare, avându-l şi pe Giggs adversar direct, publicul, meci decisiv, mi s-a părut o încărcare aparte... Eram mai matur, mai echilibrat, jucam în perioada respectivă în campionatul italian, nu simţeam o presiune atât de mare ca în '89, când eram 'un copil'. E altceva, eram mult mai emoţional în '89”, îşi aminteşte fostul mare internaţional.

„Avem jucători decisivi”

Astăzi manager al noului proiect al lui „U”, Săbău crede că nivelul celor două echipe naţionale e diferit de acum 28 de ani din tricolorii au şanse la victorie pe 26 martie la Cluj cu Danemarca. "Moţul" a comentat dorinţa selecţionerului Christoph Daum care vrea ca tricolorii să-şi cucerească fanii jucând ofensiv: „Avem câţiva jucători care ar putea face în unele momente diferenţa, la nivelul ăsta, Stanciu, Chipciu, joacă într-un campionat bun, Chiricheş, Tătăruşanu, avem câţiva jucători. Eu cred că am putea (juca ofensiv, n.red.), dar trebuie să ai mijloacele să împingi adversarul în teren, în careu, să prinzi şi o zi bună. E adevărat că în momentul în care tu îţi creezi ocazii publicul te împinge de la spate. Când te duci peste el (peste adversar, n.red.), când alergi, nu îl laşi să joace, recuperezi imediat mingea, e clar că publicul te va ajuta foarte mult. Dar dacă eşti apatic, dacă te domină din punct de vedere fizic, valoric nu îmi dau seama din tribună dacă sunt mai buni, dar când te domină din punct de vedere al atitudinii şi al implicării fizice, atunci normal că publicul nu te acceptă”, spune Sabău.


Crede în calificare

Fostul internaţional crede că selecţionerul Christoph Daum trebuie să se bazeze inclusiv în meciurile următoare pe un nucleu constant de jucători, în special în primul „11”. Asta va conta în opinia sa şi pentru sporirea şanselor tricolorilor la calificarea la Mondialul din Rusia 2018, existente în opinia sa:  „Sunt şanse, e fotbal, e joc, depinde şi de tine. Sper să aibă nucleul de bază la fiecare meci, să nu fie nevoit să facă foarte multe schimbări, să utilizeze jucătorii care au ritm, care joacă la echipele de public şi să nu fie accidentaţi şi încet-încet să definească primul 11”, a opinat Sabău.

România va întâlni Danemarca pe Cluj Arena în 26 martie 2017, în al cincilea joc din preliminariile Mondialului de Fotbal din 2018. Tricolorii sunt pe locul 4 în grupă, cu 5 puncte, după Polonia 10, Muntenegru 7 şi Danemarca 6. 


Impresionat de atmosfera de la Cluj

Invitat de FRF, alături de toţi foştii internaţionali români şi la precedentele jocuri ale "tricolorilor" de pe Cluj Arena, Sabău a fost plăcut impresionat de atmosfera creată pe stadion: "A fost foarte frumos, un public foarte civilizat, a împins echipa foarte mult din spate, mai ales cu Muntenegru au fost câteva momente când echipa a avut nevoie de susţinere şi publicul a fost alături", a spus el.

Manager al lui "U"

Ioan Ovidiu Sabău (49 de ani) a fost component al Generaţiei de Aur din fotbalul românesc şi a debutat în Diviza A la „U” Cluj, în 1986. A strâns 55 de selecţii şi 8 goluri în naţională, cu care a participat la Mondialul din 1990 şi la Europenele din 1996. A pregătit ca antrenor mai multe echipe din Liga 1, iar din 2016 este manager al noului proiect al echipei de fotbal a Universităţii Cluj.

 

 

abonare newsletter