Ştiri din Transilvania
Trei adulți și un copil de 9 ani, rămași izolați în Cheile Râmețului din cauza creșterii bruște a apelor Văii Geoagiului
Salvamontiștii din Alba au intervenit pentru salvarea unui grup de turiști, format din trei adulți și un copil, care au rămas blocați în zona Cheilor Râmețului.
Salvare/ Foto: Serviciul Public Judetean Salvamont Alba - Facebook
Trei adulţi şi un copil în vârstă de 9 ani care se aflau în drumeţie în Cheile Râmeţului au rămas blocaţi, timp de mai multe ore, pe firul apei, ca urmare a creşterii bruşte a debitului Văii Geoagiului, aceştia fiind recuperaţi de salvamontişti după ce părinţii unui membru al grupului au alertat autorităţile, informează, duminică, Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo Alba.
Conform unui comunicat transmis de Salvamont Alba, intervenţia a avut loc după cea din cursul serii de sâmbătă, din zona de amonte a Cheilor Râmeţului, când 24 de turişti şi ghidul care îi însoţea au fost surprinşi de ploile torenţiale, ceea ce a dus la blocarea majorităţii acestora într-un sat izolat, o parte dintre ei rămânând, din cauza epuizării, pe o potecă în zona de abrupt.
„Aceleaşi fenomene de creştere bruscă a debitelor pe valea Geoagiului, care străbate şi formează Cheile Râmeţului, au dus la izolarea în defileu a unui grup format de patru persoane, trei adulţi şi un copil, care, fiind în imposibilitatea apelării numărului unic de urgenţă 112, au rămas în defileu complet izolaţi, în zona mediană a Cheilor, până în dimineaţa zilei de duminică, când, în urma apelului unuia din părinţii unui membru al grupului, au început operaţiunile de căutare a acestora”, se menţionează în comunicat.
11 salvatori montani și voluntari au intervenit
Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo Alba a intervenit cu 11 salvatori montani şi voluntari, care au reuşit şă ajungă la turiştii izolaţi într-un timp scurt, în pofida debitului încă crescut al văii.
„Salvatorii montani au localizat, recuperat, evaluat şi echipat turiştii cu echipament de protecţie şi îmbrăcăminte necesare evacuării acestora în siguranţă spre aval, în zona Văii Mănăstirii, unde au fost predaţi spre evaluare medicală ambulanţei aflate la faţa locului, deoarece aceştia erau epuizaţi după o noapte petrecută pe firul apei în zonă complet izolată de debitele crescute”, arată sursa citată.
În ceea ce priveşte grupul de 24 de turişti, plus ghidul montan, după ce echipa de salvatori montani a reuşit localizarea şi extragerea celor rămaşi blocaţi în abrupt, a avut loc evacuarea terestră a tuturor spre satul Brădeşti, unde, fiind acces auto facil, au fost preluaţi de către pompierii militari, evaluaţi medical şi transportaţi cu autospecialele către autoturismele personale aflate în Valea Mănăstirii.
Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo Alba atrage atenţia turiştilor care practică drumeţia să se echipeze corespunzător pentru toate tipurile de vreme, pentru evoluţiile meteorologice în schimbare, care pot duce la apariţia unor situaţii de izolare.
„Turiştii trebuie să aibă rezerve de apă, hrană şi haine, care să le asigure supravieţuirea în asemenea situaţii care pot apărea inopinat. Să ţină cont de avertizările autorităţilor cu privire la fenomenele meteo de nowcasting şi să se refugieze din calea apelor la timp în zone înalte din împrejurimi”, mai precizează salvamontiştii.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: