Ştiri din Transilvania

Țara Oașului, după 20 de ani de când oșenii au plecat la muncă în străinătate: „Dacă te oprești din construit, lumea spune că îți merge rău”

Țara Oașului este un loc înrădăcinat în istoria României prin tradițiile și portul oșenilor. Un documentar ne arată cum s-a schimbat acest loc în ultimele decenii, după ce localnicii au plecat la muncă în străinătate.

Certeze, localitatea din Țara Oașului plină de case imense, construite de români plecați la muncă în străinătate / Foto: Google Maps Certeze, localitatea din Țara Oașului plină de case imense, construite de români plecați la muncă în străinătate / Foto: Google Maps

 

 


Ioana și Petruț Călinescu și-au propus să documenteze pe viață, din zece în zece ani, felul în care se transformă satul tradițional românesc, prin proiectul jurnalistic „Mândrie și Beton”. Focusul se axează pe transformarea în urma plecării sătenilor la muncă în străinătate.

 


Libertatea.ro i-a intervievat pe cei doi în legătură cu oamenii din Țara Oașului, o regiune din nordul Transilvaniei, pe care o documentează de peste 10 ani. Aici tradițiile portul sunt păstrate vii, însă s-au schimbat fundamental în ultimele decenii.

CITEȘTE ȘI:
2 din 5 părinți care lucrează în străinătate nu își petrec Crăciunul alături de copii, în România
Aproape 60% dintre români cred că situația din țară e mai rea decât în 1989, dar peste 65% nu vor să plece în străinătate

 


Dacă înainte sătenii plecau de nevoie în străinătatea și, cu muncă grea și mult efort, reușeau să-și construiască o casă, acum pentru tineri este totul foarte simplu, iar plecarea la muncă în străinătate a devenit un lucru firesc: „Ăștia mici se trezesc cu o casă direct făcută cadou de părinți și nu mai au nevoie să strângă”, explică Petruț Călinescu.

„Banii trebuie făcuți mult mai ușor, din punctul lor de vedere. Nu muncești în halul în care au tras părinții lor”, adaugă Ioana. 


În Țara Oașului, statutul vine prin puterea motorului mașinii și a înălțimii casei, scrie libertatea.ro: „Trebuie să înțelegeți că afișatul vine cumva dintr-o treabă definitorie a lor, ei se recomandă ca fiind foarte harnici, supermuncitori. Pentru că tu, dacă mergi pe stradă, nu știi cine e muncitor și cine nu, dar așa, zici – e muncitor ăla, că ia uite ce mașină are. Și de aia din construit nu te oprești niciodată, pentru că dacă te oprești, lumea spune că nu mai faci nimic la Paris sau că îți merge rău”, explică cei doi o altă concluzie la care au ajuns de-a lungul timpului.

Citește materialul întreg pe libertatea.ro.

CITEȘTE ȘI:

Sute de mii de copii, cu părinți care muncesc în străinătate. Cele mai multe mame plecate se întorc o dată pe an să-și vadă copiii

Copiii nimănui. Peste 21.000 de minori români au ambii părinți plecați în străinătate. Aproape 80% dintre părinți nu își permit să-și reîntregească familia

Ultimele Stiri
abonare newsletter