Ştiri din Transilvania

Presa străină: Transilvania, destinaţia perfectă pentru “detoxifiere digitală”

Jurnaliştii de la cotidianul britanic Daily Mail au doar cuvinte de laudă despre satele din Transilvania.

sursa foto: www.originaltravel.co.uk sursa foto: www.originaltravel.co.uk

Wendy Driver, jurnalistă la Daily Mail a pornit pe urmele prinţului Charles şi a ajuns în vacanţă în Transilvania. A mers în satul Zalanpatak, din judeţul Covasna, unde prinţul Charles şi-a cumpărat o casă, acum şase ani. Despre această zonă din inima Transilvaniei spune că este destinaţia perfectă pentru o cură de detoxifiere digitală pentru că nu există internet, televizor şi semnal la telefon. “Fermierii cosesc câmpurile manual, caii şi căruţele se “rostogolesc” încărcate cu fân proaspăt, de-a lungul cărărilor. Pajiştile din jurul satelor sunt acoperite cu atât de multe flori sălbatice încât, în câteva minute, ghidul meu mi-a cules un buchet cu 50 de specii diferite de flori”, scrie jurnalista britanică.

Wendy Driver spune că a cules fragi şi a mâncat brânză tradiţională. “M-am simţit ca şi cum aş fi păşit într-un roman al lui Thomas Hardy. Am cules fragi de la marginea pădurii, am vizitat ciobanii care locuiesc luni de zile pe pajiştile din zonele înalte şi dorm în nişte cutii din lemn, aerisite”, notează jurnalista. Ea adaugă că după ce s-a întors la casa care a găzduit-o, a luat masa afară, în grădină sub un copac, împreună cu ceilalţi turişti, în tot acest timp veveriţele alergând de colo colo.


Wendy a fost încântată şi de mâncare, despre care spune că a fost surprinzător de gustoasă. A mâncat supă de mere, varză murată, a băut vin românesc de pe domeniul contelui Kalnoky, cel care supraveghează proprietarea prinţului Charles. A băut şi un fel de brandy din prune făcut acasă, cel mai probabil referindu-se la ţuica din prune.

Pentru jurnalista britanică a fost foarte impresionant şi faptul că seara cirezile de vite se întorc singure de la păşune şi fiecare animal ştie unde îi este casa. De asemenea, surprinzător a fost şi faptul că uneori urşii coboară în sat şi umblă pe uliţe, iar berzele vin şi îşi fac cuib în fiecare primăvară. “Viaţa în satele din Transilvania s-a schimbat foarte puţin de-a lungul secolelor”, notează Daily Mail.


Wendy spune că este interesant faptul că turiştii pot să vadă cum lucrează fierarii şi îl dă ca exemplu pe Gyorgy care i-a demonstrat cum se bate fierul încins şi apoi i-a făcut un mic şarpe din fier. În satul vecin a vizitat-o pe Etelka, în vârstă de 77 de ani care lucrează la războiul de ţesut.

Jurnalista din Marea Britanie a vizitat şi Sighişoara, fiind impresionată de oraşul în sine şi de casele pictate. A fost şi la rezervaţia de urşi din Zărneşti, cea mai mare rezervaţie din Europa. La Zărneşti sunt 70 de urşi, iar rezervaţia se întinde pe 70 de hectare. În Marea Britanie, mai multe agenţii de turism oferă circuite în satele din Transilvania. Pentru o excursie de nouă zile, care include zbor cu avionul, cazări în Bucureşti, în Sighişoara, în satele Miklosvar şi în Zalanpatak, turiştii plătesc peste 1.500 de lire sterline de persoană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter