Ştiri din Transilvania

Liber la „măcel” în păduri? Avertisment de la Cluj: Deputații ar putea ELIMINA prevederile legate de protejarea pădurilor din parcurile naționale, adoptate deja în Senatul României

Modificările legislative pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri au fost amânate. România riscă să fie obligată de Uniunea Europeană la plăți costisitoare.

Liber la „măcel” în păduri? Avertisment de la Cluj: Deputații ar putea elimina prevederile legate de protejarea pădurilor din parcurile naționale, adoptate în Senat Liber la „măcel” în păduri? Avertisment de la Cluj: Deputații ar putea elimina prevederile legate de protejarea pădurilor din parcurile naționale, adoptate în Senat

Ședința Comisiei pentru Agricultură și Silvicultură din Camera Deputaților s-a încheiat, luni, însă fără a se da vreun vot pentru propunerile de modificare a Codului Silvic adoptate deja în Senatul României, anunță senatorul Uniunii Salvați România (USR) de Cluj Mihai Goțiu. Propunerea legislativă urma să fie votată săptămâna viitoare, la plen.

România ar putea ajunge la Curtea de Justiție UE

Unele dintre propuneri – legate de măsurarea reală a lemnului care se scoate din păduri, vânzarea ca lemn fasonat, respectiv completarea definiției materialelor lemnoase – sunt menționate expres în ultimatul trimis de Comisia Europeană și pentru care termenul de conformare este de o lună. În caz contrar, România urmează să fie sesizată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.


De asemenea, printre modificările adoptate de Senat și a cărei eliminare se propune la Camera Deputaților este limitarea drastică a tăierii pădurilor din parcurile naționale, cu excepţia arboretelor în care nu se poate asigura regenerarea naturală. Totodată, în documentul respectiv se solicită și eliminarea interzicerii tăierilor rase din rezervațiile naturale.

„Cum în această săptămână se încheie și sesiunea extraordinară a Parlamentului, șansa de a mai putea fi adoptate în termen ține, deja, de hazard! Și asta nu e tot! Amendamentele propuse de Romsilva și administratorii privați de păduri la Camera Deputaților (și susținute de un grup transpartinic de deputați «loialiști» sistemului – unii dintre ei foști șefi în Romsilva), ar înrăutăți tragic situația pădurilor”, susține senatorul clujean.


Goțiu se declară „dezamăgit și revoltat” că România a pierdut șansa de a evita infringementul, însă recunoaște că se bucură că nu s-a ajuns la adoptarea unei forme care „nu doar că nu ar mai avea nicio legătură” cu ce s-a votat în Senat, dar ar fi fost și „extrem de nocivă”. „Va fi o vară lungă și aprinsă pentru păduri”, spune senatorul.

Pădurile, Romsilva și administratorii vor avea de suferit

„Următorul pas este o dezbatere în comisii reunite (Agricultură și Silvicultură, respectiv Mediu), la Camera Deputaților. E posibil ca acest lucru să fie într-o altă sesiune extraordinară din această lună ori din luna august, dar e din ce în ce mai puțin probabil ca o lege care să fie conformă cu solicitările Comisiei Europene să poată fi adoptată în cele mai puțin de trei săptămâni rămase din ultimatul primit”, mai spune Goțiu.


Parlamentarul clujean este de părere că multe păduri vor avea de suferit din cauza amânării, însă chiar și Romsilva, respectiv administratorii de păduri „vor pierde”, asta în cazul în care nu vor înțelege „urgența adoptării măsurilor anti-hoție” și a celor care să asigure respectarea normelor pentru protecția mediului în activitățile legate de păduri.

„Partidelor care speră că, prin această amânare, vor oferi timp administratorilor de păduri (publici ori privați) să strângă bani din care să finanțeze campaniile electorale din acest an, le dau o veste proastă: n-o să compensați în veci voturile pe care le veți pierde din cauza distrugerii pădurilor cu cele pe care le veți câștiga în urma publicității făcute din banii în discuție”, avertizează Mihai Goțiu.


„Vom continua să distrugem parcurile naționale, vom stopa dezvoltările alternative sustenabile a comunităților din zonele cu parcuri naționale, vom rata finanțări europene consistente, vom distruge biodiversitatea (cu toate efectele negative pentru sănătate care rezultă din asta) și riscăm să mai și fim puși la plată!” – Mihai Goțiu | senator USR de Cluj

CITEȘTE ȘI:


Abia numit în funcție, noului director Romsilva i se cere DEMISIA. Declarații CONTROVERSATE despre activiștii de mediu și tăierile de păduri
 

abonare newsletter