Ştiri din Transilvania

UTCN a „resuscitat” o casă tradițională, de peste 100 de ani. Piesa de muzeu va deveni laborator didactic. GALERIE FOTO

UTCN a salvat de la dispariție „Casa Florenilor”, specifică Maramureșului, care are o vechime de mai bine de un secol. „Casa-muzeu” a fost amplasată în curtea Facultății de Litere, unde studenții o vor folosi pe post de laborator.

 

 


Decanul Facultății de Litere – Centru Universitar din Nord Baia Mare, prof. Mircea Farcaș a venit în anul 2019 cu inițiativa de a „aduce o casă tradițională specific Maramureșului” în curtea Facultății de Litere din Baia Mare.

 


În locul vechilor tufișe, cu ajutorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, acum este așezată Casa Florenilor, provenită din localitatea Săcel. Piesa de muzeu a fost donate de Ștefan Peter, aceasta aparținând bunicilor săi.

În noua sa locație, casa tradițională va fi folosită de către studenții și masteranzii maramureșeni pe post de laborator didactic.


„Aici, casa-muzeu, va servi şi de laborator didactic pentru studenţii şi masteranzii de la specializările Etnologie şi Etnoturism, din cadrul Facultăţii de Litere, şi, de asemenea, pentru studenţii, elevii şi pentru toţi cei interesaţi de elementele identitare maramureşene şi româneşti”, s-a anunțat pe pagina de Facebook UTCN.

Reprezentanții instituției au mai menționat că cel mai de preț ajutor a fost oferit de inițiatoarea proiectului „Școala rădăcinilor străbune”, prof. Măriuca Verdeș, care a descoperit casa-muzeu.


Sursă foto: UTCN

CITEȘTE ȘI:


La un secol de la construcție, un spital din Cluj intră în reparații capitale. FOTO

 

Cel mai vechi lift din Cluj are aproape 120 de ani. Liftul „vintage” funcționează și în prezent cu cartelă. FOTO/VIDEO

 

abonare newsletter