România va beneficia de fonduri suplimentare pentru combaterea efectelor secetei de anul trecut, dar și de noi modalități de asigurare a calității produselor apicole.
Prezența urșilor în împrejurimile municipiului Cluj-Napoca creează îngrijorare în rândul populației. Localnicii din Apahida sunt îndemnați să fie vigilenți și să nu hrănească animalul sălbatic.
Organizatorii unui târg apicol, deschis sâmbătă la Cluj, cer Guvernului să se implice în reglementarea felului în care folosesc fermierii substanţele pesticide, reclamând că acestea pun în pericol familiile de albine şi producţia de miere.
Aproximativ 100 de apicultori, meșteri populari și producători sunt prezenți în acest week-end la Cluj-Napoca cu cele mai noi și interesante produse.
Clujenii sunt invitaţi să participe la sfârşitul săptămânii la cel mai dulce eveniment al anului.
Visul de o viaţă al unui tânăr de 20 de ani dintr-o comună din judeţul Cluj de a avea propria afacere în domeniul apicol s-a năruit la scurt timp după ce şi-a deschis-o, din cauza nepăsării unor angajaţi ai primăriei care nu l-au anunţat că urmează să fie efectuate erbicidări, iar rând pe rând, albinele i-au început să moară. Acum, toată investiţia sa s-a dus pe apa sâmbetei, iar tânărul este decis să facă tot ce-i stă în putere să-şi recupereze investiţia.
Pe lângă zahărul adăugat de unii apicultori, în mierea produsă în România a fost descoperit şi plastic, substanţă care poate avea efecte devastatoare pentru organism. Specialiştii pun pe seama lui inclusiv cancerul.
Plafonul impus apicultorilor este mult prea mare pentru a putea accesa fonduri europene prin măsura destinată tinerilor fermieri din noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), în condițiile în care un apicultor trebuie să dețină cel puțin 220 de familii de albine ca să poată primi suma minimă de 12.000 de euro, consideră președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.