Ne plângem că elevii nu mai sunt interesați de școală. Ne plângem că sistemul de învățământ este deficitar. Însă ar trebui să privim și din altă perspectivă. Cum stăm, în România, la capitolul relație profesor-elev?
Ecaterina Andronescu, deși poate bine intenționată când vine cu totul felul de idei pentru modificarea sistemului educațional românesc, reușește să își bată joc de copii, de viitorul țării.
În ultima vreme, mulți clujeni au strigat că valorile noastre, care ne fac cunoscuți la nivel național și internațional, nu sunt omagiate cum trebuie în timpul vieții, că sunt ignorate, că merită să fie celebrate. Că nu ne bucurăm de ei cât sunt în viață și îi regretăm doar după ce mor. Însă, întrebarea mea este: de ce omagiem doar anumite valori, de ce se cheltuie bani de la bugetul local pentru ele, în timp ce pentru alții, nici oamenii de rând, nici autoritățile nu își rup două ore din viața lor atât de ocupată?
A fost un an cât se poate de trist. Unii poate au simțit, poate s-au trezit la realitate, alții (prea mulți, din păcate) au continuat să trăiască în ignoranță, în timp ce „mai marii” din fruntea țării i-au furat, iar alții, vecini, frați, părinți și fii au început să se certe și să se urască din cauza unor... politicieni.
Ca jurnalist, auzi cel puțin o dată pe zi pe cineva spunând: „eu nu citesc presa și nu mă uit la televizor fiindcă vezi doar accidente, răniți, morți”. Această atitudine din start reduce numărul de persoane care citesc, spre exemplu, un articol de autor, însă nu despre asta este vorba azi.
Cartea în România a ajuns să fie un mijloc de promovare a grandomaniei, nu atât a calității scriitoricești, a devenit un instrument de ieșire în evidență. Astfel, oricine publică, atâta timp cât editurile au nevoie de bani. Calitatea contează mult prea puțin și s-a ajuns să se scrie mai mult decât se citește.
În toată țara, în 8 martie, femeile primesc semne de prețuire din partea celor dragi. Indiferent că sunt mame, iubite, surori, prietene, bunici, primesc o mică atenție din partea bărbaților din viața lor. Însă, din păcate, nu pentru toate româncele Ziua Femeii este un moment în care sunt prețuite.
"Anuţă Dragă" e "un roman de suflet, despre simpla complexitate a oamenilor de la ţară, despre dragoste, despre gurile rele, despre tradiţii şi despre zone frumoase ale Ardealului", aşa cum însăşi scriitoarea îl caracterizează, în câteva cuvinte şi care a fost lansat oficial joi la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.