Cercetători clujeni sunt implicați într-o descoperire potrivit căreia cele mai vechi dovezi pentru poluarea antropică a faunei sălbatice din Europa Medievală sunt în România.
Mediul academic clujean este în doliu după moartea lui Ioan Coriolan Balintoni, membru corespondent al Academiei Române. A fost o personalitate marcantă în domeniul științelor geologice.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj și-a consolidat poziția de lider în cercetarea medicală și științifică, în urma rezultatelor obținute la competițiile naționale organizate de UEFISCDI în 2024.
Prof. dr. Ajay Sindgh, prodecan principal pentru Educația Medicală Postdoctorală la Harvard Medical School, a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al UMF Cluj.
O metodă revoluționară dezvoltată de cercetătorii clujeni din domeniul neuroștiinței, alături de cercetătorii UBB, deschide noi perspective în privința unor afecțiuni precum autismul, depresia, alcoolismul ori traumatismele craniene.
Fără îndoială, momentul în care ieșim din duș și ne ștergem cu un prosop moale, curat, ce miroase a proaspăt este una dintre micile plăceri ale vieții. Pentru a ne putea bucura de acest răsfăț, insa, trebuie să ținem cont de câteva detalii extraordinar de importante nu doar pentru confortul, dar și pentru sănătatea noastră, avertizează specialiștii.
Oamenii de ştiinţă chinezi, împreună cu omologii lor internaţionali, au dezvoltat un nou tip de „frunză artificială” care valorifică energia solară pentru a produce hidrogen prin descompunerea directă a apei.