OUG care a adus Revoluţia Fiscală vine cu o serie de schimbări importante pentru salariaţi şi angajatori, printre care şi reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% de la 1 ianuarie 2018, precum şi trecerea contribuţiilor sociale în sarcina salariatului şi reducerea numărului acestora de la 9 la 3.
Vă mărturisesc că toată săptămâna trecută am încercat/experimentat, cu patru grupe diferite de studenți la jurnalism (luând-o mereu de la capăt), să vedem dacă putem înțelege împreună (la nivel elementar, de bun simț) „revoluția fiscală” a guvernului, mai ales acea parte a ei legată de salarii și de transferarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
Contribuțiile sociale vor trece de la angajatori la angajați începând cu 1 ianuarie 2018, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență privind modificarea și completarea Codului Fiscal publicat, joi, de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Peste 200 de sindicaliști din cadrul BNS, reprezentând mai multe sindicate afiliate, au pichetat luni sediul Prefecturii Cluj, cerând Guvernului să renunțe la transferarea contribuțiilor sociale de la angajator către angajat.
De la 1 august intră în vigoare ordonanţa prin care angajatorii sunt obligaţi să plătească contribuţia pentru pensii şi sănătate la nivelul salariului minim brut pentru toţi salariaţii, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parţial şi pentru cei cu plata în acord.
Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a anunţat că, de la 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale vor fi datorate exclusiv de angajat şi vor fi reduse cu 4,25 puncte procentuale.