Medicii si paramedicii voluntari SMURD au organizat duminică un “maraton” al resuscitării pentru a-i învăţa pe clujeni cum să acorde primul ajutor. România se află printre ultimele ţări din Europa la numărul de persoane care cunosc manevrele de resuscitare.
Dr. Cristian Ursu, coordonatorul SMURD Cluj trăieşte intens şi altfel fiecare zi. Acest lucru se întâmplă de peste 20 de ani de când a ales să fie medic de urgenţă. A văzut mii de cazuri şi s-a călit odată cu trecerea timpului, dar cu toate acestea sunt situaţii care i-au rămas întipărite în suflet şi refuză să se mai şteargă de acolo. Au fost zile în care a avut cinci morţi şi a privit neputincios lucrurile, dar şi zile în care a salvat oameni a căror viaţă atârna de un fir foarte subţire, iar acum sunt sănătoşi, pe picioarele lor.
Oraş universitar care găzduieşte sute de mii de studenţi, cu concerte live organizate în fiecare săptămână şi cu două cluburi în topul celor mai bune localuri din lume, tragedia din clubul Colectiv din Capitală se poate produce oricând la Cluj. La Cluj avem autospeciale puţine, personal medical insuficient, infrastructură proastă, dotări învechite şi depăşite, locuri puţine în spitale, instituţii care nu ştiu câte cluburi şi localuri există în Cluj-Napoca şi lista poate continua.
Medicul coordonator al SMURD Cluj, Cristian Ursu, a declarat, miercuri, că deocamdată niciun angajat al instituţiei pe care o reprezintă n-a fost audiat de procurori în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni.