Guvernul a adoptat hotărârea privind prevenirea şi combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă. „Este vorba de a se accepta sesizări anonime și fără semnătură olografă, precum și de a extinde domeniul de aplicabilitate în instituțiile de învățământ preuniversitar și superior”, spune ministrul Educației, Daniel David.
Jurnaliștii RISE Project au lansat „Harta hărțuirii sexuale în sistemul de învățământ din România”. 20 de cazuri au fost semnalate în școli și facultăți din Cluj.
La aproape jumătate de an de la începerea școlii, așa-numitul „plan național” de combatere a violenței în unitățile de învățământ preuniversitar este transpus într-o campanie de informare și un concurs de sloganuri pentru elevi.
Cazurile de violență în școli au intrat în atenția Ministerului Sănătății, care propune noi măsuri pentru diminuarea situațiilor de hărțuire și agresiune din unitățile de învățământ.
Violenţa fizică sub orice formă din şcoli se va sancţiona, iar exmatricularea elevilor se poate face doar în situaţii foarte grave, cu drept de reînscriere în anul şcolar următor, în aceeaşi unitate de învăţământ.
Unul din cinci tineri români cu vârsta sub 18 ani spune că hărţuieşte online alte persoane pentru că se teme să nu devină la rândul său ţinta unui atac, în timp ce o treime dintre aceştia recunosc că au fost, la rândul lor, agresori în mediul online, reiese dintr-un studiu întocmit şi publicat, luni, de Bitdefender.