Alpinistul român Horia Colibășanu a cucerit sâmbătă, 7 mai, vârful Kangchenjunga din Himalaya, singurul munte de peste 8.000 de metri neatins de vreun român şi cel de-al treilea ca înălţime din lume.
Alpinistul clujean Radu Albu va pleca la sfârșitul acestei luni în Nepal, Himalaya pentru o expediție într-o ascensiune solitară (solo climbing) pe muntele Ama Dablam 6.856m, considerat unul dintre cei mai tehnici (abrupți) munți din Himayala, și numit de către revista National Geographic “probabil cel mai frumos munte al lumii”.
În alpinism, premieră înseamnă un traseu, într-un perete sau care conduce pe un vârf, pe care nu a mai fost nicio persoană înainte și reprezintă adevărata esență a acestui sport. Din punct de vedere al valorii sportive o premieră este considerabil mai valoroasă decât o repetare.
Cei doi alpinişti români, Torok Zsolt şi Vlad Căpuşan, care sunt în Himalaya, s-au retras la limita supravieţuirii în tabăra de bază, după ce au trecut prin condiţii extreme, Vlad Căpuşan a fost purtat circa 10 metri de o avalanşă, "iar o eventuală continuare ar fi însemnat o capcană fatală".
Alpiniștii români Zsolt Torok (Arad) și Vlad Căpușan (Cluj) au pornit luni seara într-o nouă expediție în Himalaya. De data aceasta obiectivul este deschiderea unei rute noi pe fața sud-estică a vârfului Pumori 7.161m din zona Everest, una dintre cele mai dificile și periculoase piramide himalayene.
Clujeanul Vlad Căpuşan și arădeanul Zsolt Torok au reușit o performanță remarcabilă în alpinism, fiind primii alpinişti care au călcat pe vârful "Peak 5", de 6.374 de metri, din Himalaya.
Alpinistul Justin Ionescu, întors joi noapte din expediţia din Himalaya, a povestit că trei lucruri au contribuit decisiv la salvarea sa după cutremurul devastator din Nepal - şansa, compania de asigurări şi puja -un ritual budhist. Se declară fericit că a avut şansa să fie protejat.