Un proiect de lege inițiat de parlamentari PNL și PSD prevede majorarea la 7% a pragului electoral, aspect ce ar duce la eliminarea UDMR de pe scena politică. Asociațiile maghiare avertizează asupra pericolelor aferente adoptării unei asemenea legi.
Curtea Constituţională a admis, zilele trecute, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate ridicată de PNL, USR şi PMP, statuând că modificările aduse Legii privind finanţarea partidelor şi a campaniilor sunt neconstituţionale.
Votul prin corespondenţă în diaspora, numărătoarea voturilor în secţii înregistrată audio-video, un număr mai mic de parlamentari şi alegerea pe listă – acestea sunt doar câteva dintre premierele şi noutăţile scrutinului de duminică din România, organizat după o lege electorală din 2015.
Conducerea Senatului a decis luni să retrimită la comisiile de specialitate proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Încă un pas, azi, pentru adoptarea legilor electorale. După ce Parlamentul a votat legea alegerilor locale, acum deputaţii dau vot final pe legea alegerilor parlamentare. Documentul prevede revenirea la votul pe liste şi reducerea numărului de senatori şi deputaţi.
Senatul şi Camera Deputaţilor îşi încep luni activitatea, iar partidele parlamentare şi-au trasat deja priorităţile legislative pentru noua sesiune ordinară. Unele dintre acestea vizează revizuirea Constituţiei, dar şi modificarea legislaţiei electorale.
Președintele Klaus Iohannis a declarat după încheierea consultărilor cu reprezentanții partidelor de la Palatul Cotroceni că pe parcursul mandatului său își dorește o reformă a instituțiilor politice, vorbind în aceste sens despre trei direcții principale: participarea, integritatea și durabilitatea.
Reducerea numărului de parlamentari, introducerea votului electronic sau prin corespondenţă sau renunţarea la bicameralism ar putea contribui la îmbunătăţirea procesului de vot din România. Pentru a se ajunge la o concluzie însă, sunt necesare şi dezbateri organizate la nivelul societăţii civile, atrag atenţia unii politologi.