Politică
Proiectul de lege pentru majorarea pragului electoral de la 5% la 7% ar scoate UDMR de pe scena politică. „Modificarea este antidemocratică și antiminoritară”
Un proiect de lege inițiat de parlamentari PNL și PSD prevede majorarea la 7% a pragului electoral, aspect ce ar duce la eliminarea UDMR de pe scena politică. Asociațiile maghiare avertizează asupra pericolelor aferente adoptării unei asemenea legi.
Modificarea pragului electoral, inițiativă legislativă propusă de PNL-PSD, ar putea favoriza lipsa de reprezentare politică a maghiarilor din România/Foto: Kelemen Hunor Facebook.com
UDMR a ieșit de la guvernare în urma rotației guvernamentale de la mijlocul lunii iunie și a negocierelor eșuate privind coordonarea ministerelor.
Recent, un grup de 15 parlamentari PNL și unul PSD au propus o inițiativă legislativă de majorare a pragului electoral de la 5% la 7%, situație în care comunitatea maghiară din România riscă să nu mai fie reprezentantă în Parlament.
Grupul de Inițiativă pentru Pluralism în Transilvania avertizează în privința riscurilor pe care le comportă adoptarea unei asemenea modificări a Legii alegerilor în contextul în care anul 2024 este unul electoral, cu patru rânduri de alegeri.
„Inițiativa desconsideră cetățenii minorităților naționale”
Analiza semnată de Grupul de Inițiativă pentru Pluralism în Transilvania (GIPT) arată că demersul PNLSD ar favoriza lipsa de reflectare a structurii sociale și politice a cetățenilor și ar avantaja partidele mari, precum PNL și PSD, aflate în prezent la guvernare.
Dacă proiectul va fi adoptat, aceasta ar putea duce la marginalizarea și nereprezentarea politică a comunității maghiare din România.
„Anul viitor vor fi alegeri în România. Din această cauză am constatat cu îngrijorare inițiativa legislativă promovată de 15 parlamentari PNL si unul PSD, cu propunerea ca pragul electoral, în prezent de 5%, să fie majorat la 7%.
Afirmăm că, inițiativa promovată nu este în spiritul alegerilor proporționale și democratice, din contra, reprezintă un mesaj nociv către alegători: este antidemocratic și în contra pluralismului politic.
CITEȘTE ȘI:
Ieșirea UDMR de la guvernare nu va afecta realizarea proiectelor din Cluj. Emil Boc: „Colaborarea politică trebuie menținută”
Inițiativa legislativă sugerează, și în caz de adoptare chiar realizează, desconsiderarea organizațiilor și implicit ale cetățenilor minorităților naționale, dar și a partidelor mai mici sau regionale. Ridicarea pragului electoral ar distorsiona voința electoratului și din această cauză, compoziția politică a Parlamentului, care nu ar reflecta structura socială si politică a cetățenilor. Ar profita doar partidele mari, colectoare.
O asemenea modificare, ar avea consecințe grave cu privire la prezența în Parlament a reprezentanților politici ai maghiarilor din România.
Suntem consternați că reprezentanți ai partidelor care formează noua coaliție guvernamentală, se pregătesc ca, după eliminarea de la guvernare, să marginalizeze și mai mult reprezentarea politică a maghiarilor din România, ceea ce ar putea provoca pericole.
Protestăm în mod categoric împotriva modificării Legii electorale la modul propus de inițiatori, care nu are darul extinderii principiilor democratice, ci din contra, ar acționa împotriva lor”, semnalează reprezentanții GIPT.
Analiza realizată de Grupul de Inițiativă pentru Pluralism în Transilvania este semnată de Eckstein-Kovács Péter, Fosztó László, Magyari Nándor László și Székely Ervin.
Potrivit Recensământului Populației și Locuințelor 2021, doar în județul Cluj locuiesc 78.455 persoane de etnie maghiară, număr care reprezintă 13,4% din populația județului.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: