Egy 1695-ben, Kolozsváron nyomtatott, középkori magyar nyelven íródott szakácskönyvet fordítottak le román nyelvre.
Perimetrul aferent celei mai impunătoare biserici a Clujului, Sfântul Mihail, ascunde în dedesubturi un adevărat „oraş” de oase, cu zeci de mii de schelete îngropate aici, conform estimărilor arheologice.
Primul teatru orăşenesc permanent al Clujului apare într-o ipostază mai puţin cunoscută pasionaţilor de istoria oraşului, într-o gravură publicată acum 150 de ani
În cei 700 de ani de istorie ca oraş, Clujul datorează mare parte din dezvoltarea sa fulminantă din epoca medievală faptului că avea posibilitatea de a oferi siguranţă. Comunitate violentă din fire, clujenii s-au pus în serviciul dinastiei de Anjou pentru a-şi redobândi libertatea, în contradicţie cu o mare pare a nobilimii transilvănene care nu dorea să-l recunoască pe Carol Robert de Anjou rege al Ungariei.
Una dintre cele mai vechi reţete ale vestitei "verze a la Cluj", daca nu chiar prima tipărită, s-a păstrat până astăzi într-o micuţă carte de bucate care a apărut în anul 1695 la Cluj. De fapt, aceasta este mai mult ca sigur, crede istoricul Lukacs Jozsef, sursa care a facut celebru acest fel de mâncare.