Bugetul pe acest an prevede bani pentru plata salariilor și pensiilor la nivelul anului 2024, dar nu există spațiu fiscal pentru indexări în 2025, a declarat, marți, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Cheltuielile bugetului cu pensiile ajung la 169 de miliarde lei în acest an, iar Ministerul Finanțelor anunță o alocare suplimentară de 2 miliarde lei pentru ajutoarele pensionarilor cu pensii mici. Indexarea pensiilor în acet an este tot mai puțin probabilă.
Cheltuielile bugetului cu pensiile vor fi majorate în acest an cu 17 miliarde de lei. Prioritățile de finanțare pentru 2025 vizează infrastructura rutieră, adică mai mulți bani pentru autostrăzi și drumuri expres, precum și peste 2% din PIB pentru apărare.
Deficitul bugetar pe anul 2024 va depăși 8% din PIB, fiind estimat la 8,7% din Produsul Intern Brut. „Nu creștem TVA. ANAF va colecta mai bine”, susține ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Impozitul pe dividende distribuite din 2025 va creşte de la 8% la 10%, dar facilităţile de care beneficiază angajaţii din IT, construcţii, agricultură şi industrie alimentară vor fi eliminate, conform măsurilor de asuteritate promovate de coaliția PSD-PNL-UDMR.
Măsuri de austeritate. Salariile de bază ale bugetarilor şi cuantumul sporurilor se vor menţine în anul 2025 la nivelul din noiembrie 2024, la fel ca şi valoarea indemnizaţiei de hrană şi a alocaţiei de stat pentru copii.
Coaliția PSD-PNL-UDMR se reunește, vineri, pentru a dezbate măsurile de austeritate cuprinse în așa-numita „Ordonanță-trenuleț”, care îngheață pensiile și salariile la început de an.