Revenirea în forță a aversiunii față de risc, a provocat creșterea cererii de monedă americană, și ieșiri de capital de pe piețele emergente.
Odată trecută criza politică țesută în jurul demiterii procurorului șef al DNA, evoluția leului a fost influențată de nivelul aversiunii față de risc, care a majorat plasamentele în „monedele refugiu", cum sunt dolarul american, yenul japonez sau francul elvețian.
Ieșirile de valută, care se îndreaptă către plasamentele în dolari, ușoara amplificare a aversiunii față de risc dar și tensiunile politice locale, care ar putea culmina suspendarea președintelui Iohannis, au provocat deprecierea leului comparativ cu principalele valute.
Perspectiva tot mai ameninţătoare a intrării în incapacitate de plată a Greciei, implicit renunţarea acesteia la euro, a produs creșterea aversiunii față de risc, ceea ce a provocat deprecierea monedelor emergente de la marginea zonei euro.
Creșterea mai mică decât cea anticipată a numărului de noi locuri de muncă din SUA, a dezamăgit investitorii care se aşteaptă ca Rezerva Federală americană să majoreze dobânda sa de politică monetară doar în ultima parte a acestui an.
Declanşarea programului BCE de achiziţii de obligaţiuni suverane şi ale companiilor din zona euro dar şi rezultatele tot mai bune ale economiei SUA au asigurat un parcurs apreciativ monedei americane, care a atins maximul a 12 ani faţă de un coş de valute importante.
Înmulţirea constantă, pe pieţele internaţionale, a plasamentelor în dolari americani, a provocat săptămâna trecută deprecierea celorlalte monede, inclusiv a euro.
Cursul monedei americane a crescut ieri de la 3,4721 la 3,5094 lei, mai jos cu circa un ban față de maximul ultimelor aproape doi, de 3,5195 lei, atins în 10 octombrie.