Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile magistraților, care prevede pensionarea la vârsta de 65 de ani, din ianuarie 2026. „România face un pas hotărât către echitate între toate categoriile de angajați publici”, spune deputatul clujean Ovidiu Cîmpean.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a criticat, miercuri, modificările adoptate de deputați privind pensionarea magistraților la 65 de ani. „Este inacceptabil ca într-un stat de drept independența justiției să constituie o temă în campania electorală”, spune CSM.
Proiectul de lege privind pensiile magistraților a fost modificat: eșalonarea vârstei de pensionare a fost eliminată, iar modul de calcul al pensiilor magistraților a fost ajustat.
Specialiștii atrag atenția asupra unor comportamente care pot duce la probleme serioase precum demența, durerile cronice sau afecțiunile cardiovasculare.
Aplicarea măsurii de eliberare din funcție a angajaților aflați la vârsta pensionării, care ar fi colapsat sistemul public de sănătate, a fost amânată de Guvern.
Sistemul sanitar din România riscă o criză majoră de medici în urma unei ordonanțe care pensionează forțat specialiștii din spitale. „Nu poți depopula spitalele de personalul calificat, pentru că nu ai cum să îl înlocuiești”, avertizează Ovidiu Bota, președintele Sanitas Cluj.
Teodor Țigan, 67 de ani, fostul director general al Romsilva care a încasat 100.000 de euro impozabili ca bonus la pensionare, a fost reangajat imediat ca șef al Direcției Silvice Arad, unde cumulează pensia cu salariul.
Tot mai mulți români aleg să-și facă o pensie privată. 133.000 de români au ales să economisească prin fondurile de pensii private facultative (Pilonul 3).