Timp Liber
SUPERB. Apusul celei mai lungi zile văzut din Cheile Turzii
Un apus de soare absolut magnific a fost surprins în zona rezervației naturale Cheile Turzii.
„Apusul celei mai lungi zile - solstițiul de vară la Cheile Turzii” a scris pe Facebook Levi Bagy, cel care a realizat fotografia. Imaginea a primit multe comentarii și a fost distribuită de zeci de oameni.
Solstițiul de vară 2022 sau Ziua Soarelui a avut loc marți, 21 iunie, la ora 12.14, ora României și a marcat momentul în care a început vara din punct de vedere astronomic, nu doar calendaristic.
A fost ziua cea mai lungă din an și a durat 15 ore și 32 de minute, în timp ce durata nopții a fost doar de 8 ore și 28 de minute.
În tradiția populară, solstițiul de vară este asociat cu sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută în popor şi ca Drăgaica, celebrată pe 24 iunie.
În jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, fiind momentul solstițiului de vară, care marchează începutul verii astronomice, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.
Pământul execută atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât şi o mișcare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor păstrează (în prima aproximație) o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33'. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt luminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopților, precum şi succesiunea anotimpurilor.
CITEȘTE ȘI: