Timp Liber

23 septembrie, Ziua Internațională a limbajului semnelor. 80% dintre persoanele cu deficiență de auz trăiesc în ţări în curs de dezvoltare

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. La 23 septembrie este marcată, începând cu 2018, Ziua internaţională a limbajului semnelor.

La 23 septembrie este marcată, începând cu 2018, Ziua internaţională a limbajului semnelor/ FOTO: depositphotos.com La 23 septembrie este marcată, începând cu 2018, Ziua internaţională a limbajului semnelor/ FOTO: depositphotos.com

 

 


Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

 


Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua internaţională a limbajelor semnelor

Potrivit datelor oferite de Federaţia Mondială a Surzilor (FMS), în lume există în prezent circa 70 de milioane de persoane cu deficienţe de auz, dintre care 80% trăiesc în ţări în curs de dezvoltare. Pentru acestea, la nivel mondial funcţionează 300 de limbaje ale semnelor, însă doar unul este acceptat la nivel internaţional. Acesta este folosit de persoanele cu deficienţe auditive atunci când socializează şi călătoresc, precum şi atunci când participă la întâlniri internaţionale.


Marcată anual pe data de 23 septembrie, începând cu 2018, Ziua internaţională a limbajelor semnelor (#InternationalDayofSignLanguages) - cunoscute şi ca limbaje „mimico-gestuale” - celebrează toate aceste limbaje uimitoare, aducând un omagiu diferenţei incredibile pe care acestea au făcut-o pentru persoanele cu deficienţe auditive din întreaga lume şi sporind gradul de conştientizare cu privire la necesităţilor acestora, şi în special asupra nevoii lor de integrare socială, profesională şi culturală.

Iniţiativa celebrării unei Zile internaţionale a limbajelor semnelor a venit din partea Federaţiei Mondiale a Surzilor (FMS), o organizaţie umbrelă reunind 135 de asociaţii naţionale. Propunerea sa a fost adoptată în unanimitate de către Adunarea Generală a ONU la 19 decembrie 2017, iar data celebrării acestei zile a fost aleasă pentru a coincide cu cea a înfiinţării FMS, la 23 septembrie 1951.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

„Simfonia semnelor”, povești de viață tulburătoare, prezentate cu responsabilitate și empatie într-o carte a Adrianei Săftoiu. „În Scoția sunt un om normal, în timp ce în România aș fi doar un surd”

22 septembrie, Ziua mondială fără mașini. Concert surpriză într-un autobuz din Cluj-Napoca. VIDEO LIVE

O studentă din Cluj predă limbajul semnelor pe TikTok. 150.000 de oameni o urmăresc. VIDEO

abonare newsletter