Timp Liber

Sfinții Mihail și Gavril sărbătoriți pe 8 noiembrie. Ce este INTERZIS în această zi

Sfinții Mihail și Gavril sunt prăznuiți în fiecare an pe data de 8 noiembrie. În lumea creștină se spune că cei doi sfinți sunt conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor spre rai.

Sfinții Mihail și Gavril sunt prăznuiți în fiecare an pe data de 8 noiembrie/ FOTO: doxologia.ro Sfinții Mihail și Gavril sunt prăznuiți în fiecare an pe data de 8 noiembrie/ FOTO: doxologia.ro

 

 


Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe data de 8 noiembrie. 

 


Arhanghelul Mihail a fost conducătorul oștilor cerești, iar Arhanghelul Gavriil, cunoscut și ca Gabriel, este cunoscut drept cel care i-a spus Fecioarei Maria că va naște pe pruncul Iisus Hristos Mântuitorul și cel care le-a adus credincioșilor Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.

Potrivit tradiției, Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile raiului, se luptă cu diavolul și veghează la capul bolnavilor, dacă le este sortit să moară, sau la picioarele acestora, dacă le este hărăzit să mai trăiască.


De asemenea, în tradiția populară se spune că Arhanghelii îi ajută pe oameni prin post și rugăciune să-și înlăture păcatele.

Tradiții și superstiții

Sfinții Mihail și Gavril sunt sărbătoriți trei zile, 8, 9 și 10 noiembrie. În prima zi se numește capul Arhangelului, în a doua zi mijlocul Arhangelului, iar a treia zi coada Arhangelului.


De Sfinții Mihail și Gavril se aprind lumânări pentru cei în viață, dar și pentru cei trecuți la cele sfinte. În această zi de sărbătoare se face pomenire pentru toți morții din familie.

În această zi de sărbătoare nu se lucrează, iar cine nesocotește această regulă se va chinui groaznic înainte de moarte.


De Sfinții Mihail și Gavril, în Transilvania gospodinele încep să coacă „turta areților” (areții fiind berbecii despărțiți de oi). Acest preparat este realizat din grâu sau porumb și este aruncat între oi și în funcție de cum cade așa va fi rodul din primăvară.

În sâmbăta dinaintea Sfinților Mihail și Gavril se fac praznice pentru sufletul morților. Pomenile oferite se numesc „Moșii de Arhangeli”. Finii merg la nași cu colaci în această zi sfântă.

De Sfinții Mihail și Gavril nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați.

Dacă te-ai certat cu cineva, ziua de 8 noiembrie este perfectă pentru a face pace.

Peste un million de români își sărbătoresc onomastica

Aproape 1,5 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica, marţi, de sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, este vorba de 1.454.410 persoane, dintre care 632.809 de femei şi 821.601 bărbaţi care poartă numele de Gabriel/Gabriela sau Mihai/Mihaela ori derivate ale acestora.

La bărbaţi, cele mai întâlnite prenume sunt Mihai - 370.136 şi Gabriel - 319.293. Se mai întâlnesc prenumele Mihail - 60.421, Mihăiţă/Mihaiţă - 29.385, Mihnea - 11.093, Gavril - 17.141, Gavrilă - 6.105, Gabi - 4.122 şi Mihalache - 1.447.

La prenume feminine, cele mai frecvente sunt Mihaela - 367.761 şi Gabriela - 253.517. Conform site-ului Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, la femei se regăsesc şi următoarele prenume: Mihaiela - 6.504, Gabi - 3.431, Mihaila - 793, Mihăiţa/Mihaiţa - 578 sau Găbiţa/Gabiţa - 180.

 

CITEȘTE ȘI:

Tradiții și superstiții de Crăciun. Ce nu e bine să faci pe 25 decembrie

Ultimele Stiri
abonare newsletter