Timp Liber
5 zile pline pe Strada Potaissa: flori, regenerare urbană, comunitate și o atmosferă feerică
Strada Potaissa a revenit la viață. Astăzi a început a șaptea ediție a unui eveniment care, dincolo de a aduce mai aproape de comunitate producătorii locali, își propune să promoveze ideea de transformare urbană.
Cinci zile pline pe Strada Potaissa: flori, regenerare urbană, comunitate și o atmosferă feerică
E momentul din an în care o mică stradă uitată se metamorfozează într-un tărâm de poveste, iar zumzetul ce acaparează întregul loc oferă o atmosferă cu adevărat specială. Ba mai mult, e pentru prima dată când proiectul pieței de flori depășește granițele străzii.
La Piața de flori altfel sunt prezenți 17 expozanți din întreaga regiune, fiecare cu propria poveste. Unii au adus cu ei flori de sezon precum mușcate sau begonii, alții ne prezintă beneficiile „aurului mov”. Unii pun spre vânzare plante aromatice deosebite cum ar fi oregano picant, iar alții mizează pe aranjamente cochete sau plante numai bune de pus în grădină. Ba mai mult, cel mai iute ardei din lume a revenit pe frumoasa stradă din Cluj.
„Fiecare trecător are ceva de descoperit pe Strada Potaissa. E un loc al comunității, al poveștilor, al oamenilor. E exemplul perfect că niște schimbări atât de mici pot avea un impact atât de mare. Îmbrăcată în culori puternice și învăluită de parfumul florilor, zona își dezvăluie, cu mult curaj, adevăratul potențial”, spune Andi Daiszler, inițiatorul proiectului.
Conexiune și acțiune
Pe Strada Potaissa ideile îndrăznețe au loc să înflorească. Așa că în niciun an nu ratăm discuțiile despre urbanism, soluții creative în comunitate și modele de bune practici.
Sâmbătă, de la ora 16, arhitecții Udo Weilacher (decanul Facultății de Peisagism Industrial și Arhitectural din München) și Șerban Țigănaș (decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism UT Cluj-Napoca) vin pe cea mai frumoasă stradă din oraș pentru un dialog deschis despre modul în care percepem spațiile publice.
De altfel, discuția încheie prima săptămână a unui grup de 24 de studenți români și germani în Cluj-Napoca, inițiativă facilitată de Asociația Daisler și Raiffeisen Bank. E pentru prima dată când depășim granițele străzii pe care o iubim cu toții, cu mici evenimente satelit organizate alături de partenerii noștri de la Universitatea Tehnică din München, Universitatea Tehnică din Cluj, respectiv Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.
„Nu uităm să privim și înspre viitor. Încă de la început ne-am dorit ca acest eveniment temporar să fie o inspirație, în speranța de a vedea cât mai multe schimbări pozitive în comunitate. Tocmai de asta ne bucurăm să avem alături specialiști din domeniu și, cu un strop de imaginație și pasiune, să trasăm direcții clare în zona regenerării urbane. Mai exact, studenții prezenți la Cluj lucrează în echipe mixte pentru a pune în scenă 5 instalații formate din scaune pliabile, instalații care vor funcționa ca niște «vehicule de transformare urbană»”, spune Andi Daiszler, inițiatorul evenimentului.
Masa Bunei Vecinătăți: De la necunoscuți, la prieteni
Timpul stă pe loc preț de două ore pe Strada Potaissa. Duminică, 4 iunie, activitatea comercială ia o mică pauză între orele 13 și 15. Vendorii și trecătorii se pun împreună la Masa Bunei Vecinătăți, o oportunitate unică de a sărbători comunitatea și a ne bucura de timp de calitate.
Clătite pufoase, limonadă cu lavandă, salată cu legume proaspăt culese din grădină, dulceața de căpșuni, gogoși rostogolite în zahăr pudră sau, de ce nu, o tradițională slănină servită cu pâine de casă. Toate își vor găsi loc pe masa pe care o întindem împreună. Ne așezăm la masă necunoscuți, însă ne ridicăm prieteni.
Dansul și muzica bună, nelipsite de pe Strada Potaissa
Seară de seară DJ-ul rezident Digitalove va da startul ritmurilor urbane de la ora 18, în vreme ce de la ora 20, trupe locale vor performa în format acustic. E a doua oară când Wolfpack Digital se alătură demersului Strada Potaissa – Piața de flori altfel, astfel că în 2023 compania clujeană prezintă întregul line-up de pe cea mai frumoasă stradă din România.
De asemenea, ne bucurăm să anunțăm că toate băuturile de pe Potaissa vor fi comercializate în pahare reutilizabile care pot fi folosite în schimbul unei garanții. Vinul, de exemplu, este servit în pahare de sticlă.
Strada Potaissa - Piața de flori altfel este un eveniment prezentat de Raiffeisen Bank, realizat cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local Municipiul Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj.
Sponsori: Wolfpack Digital, Mercator Medical, Daisler Print House, Gazon Luna, Centrul Cultural German Cluj-Napoca.
Parteneri: Asociația Peisagiștilor din România - Filiala Nord-Vest, Mercedes Benz by ATP Motors, Cut&Crust pizza, Nea Garden
Parteneri de comunicare: Magic FM, Clujlife, Monitorulcj.ro, Cluj.com, Inspire Now, Visit Cluj
Barul oficial: Atelier Cafe
Ilustrație și linie generală de design: Maria Surducan.
Creat de Daisler Asociația, care militează neîncetat pentru transformarea spațiului public prin inițiative cultural-creative precum Lights On - the light-art festival sau Centrul Verde.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: