Timp Liber

Locuri în care clujenii pot evada din aglomerația urbană: Păduri și trasee montane

În Cluj-Napoca oamenii pot vizita locuri cu peisaje spectaculoase în care se pot relaxa și pot scăpa de stresul cotidian.

Pădurea Hoia/ Foto: Diana Serban - Facebook Pădurea Hoia/ Foto: Diana Serban - Facebook

 

 


Cluj-Napoca oferă cetățenilor păduri cu aer proaspăt și cu peisaje minunate în care se pot relaxa. 

 


Pădurea Hoia-Baciu, cea mai celebră din România

Pe unul dintre dealurile ce înconjoară Cluj-Napoca, se află Pădurea Hoia-Baciu, cea mai celebră pădure din România. Pădurea este situată în partea vestică a municipiului. Aceasta este o pădure plină cu stejar, carpen, corn, alun, salcâm, tei, arțat și măr sălbatic. În pădure sunt prezente animale terestre, precum șoarecele de câmp, pisica sălbatică, veverița, mistrețul, iepurele de câmp sau gușterul. 

Granița sa sudică este culmea orientată în direcția est-vest a dealului care delimitează valea râului Someșul Mic și nu conține panta sudică abruptă a dealului. La nord, pădurea se termină pe o pantă mai lină, care întâlnește râul Nadăș.


Pădurea Hoia-Baciu Cluj-Napoca/Foto: Hoia-Baciu Project - Facebook

Pădurea Hoia-Baciu are numeroase povești și legende care circulă peste tot în lume și stârnește curiozitatea iubitorilor de senzații tari. Una dintre legende spune că în urmă cu mulți ani, un cioban pe nume Hoia, care ar fi intrat în pădure cu oile, a dispărut fără urmă, împreună cu turma. Această tragedie i-a împins pe localnici să considere că în pădure există „un portal între lumi”. De-a lungul timpului, au fost semnalate și alte întâmplări din sfera paranormalului, precum apariții inexplicabile în fotografii cu OZN-uri, defecțiuni bruște ale echipamentelor electronice în perimetrul pădurii și stări de neliniște în interiorul pădurii. 

Pădurea Făget, una dintre cele mai frumoase din județul Cluj

La doi pași de marginea orașului Cluj-Napoca se găsește una dintre cele mai frumoase păduri din județ, Pădurea Făget. Aceasta adăpostește căprioare, veverițe, păsări, dar și insecte interesante de descoperit. Pădurea Făget înglobează fagi, stejari, carpeni, paltini, mesteceni, goruni, pini și molizi la un loc. 


Pădurea Făget este unul din puținele locuri unde se mai păstrează plante din timpul ultimelor ere glaciare , precum curechiul de munte sau orhideea de mlaștină. 

Pădurea Făget/Foto: Cluj Tourism – Site

Pădurea Făget este una dintre cele mai vechi și apreciate zone de agrement. Accesul în pădure se poate face ușor. Clujenii aleg de multe ori Pădurea Făget pentru relaxare, iar locul este plin aproape în fiecare weekend de vizitatori care își doresc să scape de atmosfera orașului și să respire aer curat. 


Dealul Feleacului, un loc de refugiu pentru clujeni

Dealul Feleacului se află lângă Cluj-Napoca și este unul dintre locurile de refugiu în natură pentru locuitorii orașului. Pe Dealul Feleacului se poate ajunge urcând pe Calea Turzii spre localitatea Feleacu. 

De pe Dealul Feleacului, poate fi văzut întreg orașul Cluj-Napoca. Cei mai mulți clujeni merg pentru a putea vedea imagini spectaculoase cu orașul. 

Dealul Feleacului/Foto: Captură Youtube – Adrian Calmar 

De asemenea, iarna, pe Dealul Feleacului este amenajată și o pârtie de schi și snowboard. Pârtia este albastră, cu un grad mic de dificultate, așadar este ideală în special pentru începători. Are o lungime de 765 de metri lungime și o diferență de nivel de 98 de metri.

Trasee montante în Munții Gilăului

Munții Gilăului sunt o grupă montană a Munților Apuseni, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Occidentali. Munții Gilăului sunt cea mai extinsă unitate montană din județul Cluj, ajungând în nord până la Depresiunea Huedin și la Culoarul Căpușului, la vest până la Munții Vlădeasa, sud-vest până la Munții Bătrâna, iar în est până în zona Depresiunii Iara-Hășdate. 

Munții Gilăului/Foto: Cluj Tourism - Site

În Munții Gilăului clujenii pot face diverse trasee montante, cu grad mic sau mediu de dificultate:

  • Versant stâng Tarnița (marcaj bandă albastră, durata 5 – 7 ore, lungime 14 km, grad dificultate mediu);
  • Circuitul Piatra Corbilor (marcaj punct galben, durata 2 – 3 ore, lungime 4 km, grad dificultate mic);
  • Mărișel (Rusești) – Defileul Someșului Clad – Dâlboaca – Mărișel (Rusești) (marcaj punct roșu dublu, durata 2 – 3 ore, lungime 6 km, grad dificultate mic);
  • Circuit Mărișel (Biserică) – Belvedere – Trei Pâraie – Mărișel (Biserică) (marcaj punct galben, durata ~ 2 ore, lungime 5 km, grad dificultate mic);

Cum va fi vremea în weekend la Cluj-Napoca?

Finalul de săptămână aduce la Cluj-Napoca maxime de până la 23 de grade Celsius.

Vineri, 26 aprilie, şansele de ploaie vor fi 2%, iar vântul va sufla slab (15 km/h). Maxima zilei va urca la valoarea de 16 grade Celsius, în timp ce minimele vor fi de 4 grade Celsius. 

Sâmbătă, 27 aprilie, vremea se încălzeşte, temperaturile maxime fiind de 20 de grade Celsius, iar minima va fi de 6 grade Celsius. 

Duminică, 28 aprilie, vremea se încălzeşte şi mai mult, temperaturile maxime ajungând la 23 de grade Celsius, iar minima va fi de 7 grade Celsius. În această zi vântul va sufla slab (11 km/h). 

Cum va fi vremea de 1 mai în Cluj-Napoca?

Vremea se anunță a fi călduroasă de 1 mai. 

Miercuri, 1 mai, vremea va fi caldă, cu temperaturi maxime de 24 de grade Celsius, iar minima va fi de 9 grade Celsius. Cerul va fi însorit, parțial noros. Vântul va sufla slab (9 km/h). 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Destinație de weekend. Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate din România, a declarat deschis sezonul turistic.

Descoperă frumusețea naturii. Destinații montane în apropierea Clujului pentru drumeții de neuitat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter