Actualitate
Inversiunea termică, un fenomen spectaculos la Cluj-Napoca! Imagini desprinse din altă lume. VIDEO
La Cluj-Napoca a avut loc un fenomen atmosferic interesant - inversiunea termică. Astfel, am putut să vedem cum aerul rece coboară mai aproape de pământ.
Inversiunea termică, un fenomen spectaculos la Cluj-Napoca / Foto: captură ecran - Strop de Aer
Strop de Aer, o organizaţie pentru protecţia mediului înconjurător, a publicat câteva imagini spectaculoase cu un fenomen atmosferic care a avut loc la Cluj-Napoca, numit inversiune termică.
Într-o inversiune termică, putem vedea cum aerul rece din straturile superioare coboară spre straturile inferioare aproape de suprafața pământului.
Ce este inversiunea termică
„În troposferă, temperaturile scad pe măsură ce creștem în altitudine. Prin urmare, este mai normal să fie mai rece în zonele montane decât la nivelul mării. Cu toate acestea, există unele fenomene atmosferice care determină o schimbare a acestui gradient care determină inversarea acestuia. Este cunoscut sub numele de inversiunea termică. Este un proces în care temperatura crește în altitudine.
Este un proces în care temperatura crește înălțimea. Adică, în cele mai joase zone ale unui oraș, de exemplu la nivelul mării, găsim temperaturi mai scăzute decât dacă urcăm un munte. Este opusul a ceea ce se întâmplă în mod normal.
Această inversare termică se datorează unor situații speciale în care straturile de aer rece coboară și rămân stabile. Să ne amintim câteva concepte de bază ale dinamicii atmosferice. Când există anticicloni, aerul coboară din straturi superioare și în furtuni face invers. Mergeți până la straturi superioare. Inversia termică are loc în condiții de anticiclon și cu o stabilitate atmosferică mare”, explică cei de la meteorologiaenred.com.
Unul dintre principalele efecte pe care le poate provoca inversiunea termică este acela că poluarea este prinsă pe suprafața pământului fără posibilitatea de dispersare în atmosferă.
În urma acestui efect, apare și smogul, un tip de poluare a calității aerului:
„În mod normal, aerul tinde să crească și ne permite să dispersăm poluarea atmosferică din zonele inferioare. Cu toate acestea, în inversiunea termică, stratul de temperatură mai mare acționează ca o acoperire a aerului mai rece care este în contact cu suprafața solului. Aici este stocată o cantitate mare de poluanți.
Una dintre consecințele imediate este smogul. Acest strat de poluare poate fi văzut de la câțiva kilometri distanță și duce adesea la scăderea nivelului calității aerului”, mai scrie sursa citată.
CITEȘTE ȘI: