Actualitate
Emil Boc, emoționat de filmul documentar lansat la 33 de ani de la Revoluție: „Mi-am amintit cu plăcere și emoție de acele momente”
Vineri, 16 decembrie, a avut loc proiecția de film documentar „Mărturii fotografice de la Revoluție. Cluj-Napoca, Decembrie 1989”. Primarul Emil Boc a lăudat filmul realizat de lect. univ. dr. Rareș Beuran.
Revoluția din 1989 în Cluj-Napoca/ Foto: arhivă Răzvan Rotta
Vineri, 16 decembrie a fost lansat filmul documentar „Mărturii fotografice de la Revoluție. Cluj-Napoca, Decembrie 1989″ la Cinema Mărăști. Filmul a fost realizat de lect. univ. dr. Rareș Beuran de la Facultatea de Științe Politice și ale Comunicării din cadrul UBB.
Pe lângă filmul documentar a avut loc o dezbatere la care au participat și rectorul UBB, Daniel David, și cunoscutul fotograf Răzvan Rotta, unul dintre cei care a imortalizat cele mai tragice momente ale Revoluției din Decembrie 1989 de la Cluj, împușcarea primilor protestatari, în Piața Libertății.
Boc: „Mi-am amintit cu plăcere și emoție de acele momente”
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a ținut să laude filmul documentar.
„M-am bucurat zilele trecute că am văzut o expoziție de excepție a lui Rareș Beuran de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, unde a făcut un film documentar despre Cluj. A venit cu noi poze, cu noi detalii despre Revoluția de la Cluj și am avut plăcuta surpriză să văd că cineva care plecase în SUA a lăsat în țară, într-un pod, filme care nu era developate și a avut acum acces la acele filme și au găsit și o poză unde eram în data de 22 decembrie pe balconul de la Primăria veche. Mi-am amintit cu plăcere și emoție de acele momente, de ziua pe care o trăiam atunci și cu energia pozitivă declanșată de speranța unui altfel de viitor pe care îl puteam avea. Eram student în anul 4 la facultate și așteptam să intru într-o nouă etapă a vieții.
M-am bucurat că această nouă etapă a vieții a coincis cu drumul spre libertate (...) Eram în zona Continentalului când a plecat Ceaușescu și după am plecat cu un grup important care era condus de Nicu Vălean, un lider incontestabil (...) Eu eram în echipa lui pe care am coordonat-o nu fără riscuri. Noi stăteam la balcon și încercam să ținem mulțimea alături de noi, să le explicăm tot ce se întâmplă, pentru că nimic nu era sigur (...) Încercam să construim asigurarea funcționării orașului deoarece erau incendii, spargeri și asigurarea vieții pentru că treceai de la comunism la alt regim (…)Adevărații revoluționari sunt Matiș, cu care mă întâlnisem cu o zi înainte, Nemeș, cu care mă întâlnisem la Arizona. Militarii aceia era niște copii, fără prea multă instruire militară, așa i-am văzut eu cu mintea mea de atunci. Țineau armele îndreptate spre pământ. Nu credeam că vor trage, comunismul era un curent umanist, care punea omul în centrul atenției (...) A fost o rafală de foc de armă ca un trăsnet. Cred că unele gloanțe au ricoșat din pământ, iar altele au fost trase direct (...)”, a declarat Emil Boc la un post de radio local.
CITEȘTE ȘI: