Actualitate

Olivia Toderean, absolventă a Universității Babeș-Bolyai, propusă ambasador în Egipt

Olivia Toderean, absolventă a Facultății de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității Babeș-Bolyai este propunerea Ministerului Afacerilor Externe pentru funcția de ambasador în Egipt.

Foto Facebook Olivia Toderean Foto Facebook Olivia Toderean

 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) propune şase ambasadori, printre care şefii misiunilor diplomatice din Franţa, China şi Egipt - Ioana Bivolaru, Dan-Horia Maxim, respectiv Olivia Toderean, absolventă de Cluj.


Conform MAE, persoanele nominalizate sunt „diplomaţi de carieră şi profesionişti care au o cunoaştere foarte bună asupra relaţiilor bilaterale, precum şi a aspectelor de cooperare sectorială". 

În avansarea acestor propuneri a fost urmărită „nominalizarea unor persoane care au demonstrat, prin profesionalismul şi parcursul lor profesional, precum şi prin competenţe şi abilităţi specifice, pregătirea necesară asumării unei astfel de poziţii la cel mai înalt nivel”. 


Astfel, cele şase persoane propuse pentru a ocupa o funcţie de ambasador sunt:

Republica Arabă Egipt - Olivia Toderean. Este diplomat de carieră, deține gradul de ambasador. Ocupă, din anul 2021, funcția de director general al Departamentului Afaceri Globale, responsabil de coordonarea relațiilor bilaterale ale României cu statele din Orientul Mijlociu, Africa, Asia, Pacific, America Latină și Caraibi și promovarea profilului României în raport cu aceste spații la nivel UE și în plan extern. De-a lungul carierei sale diplomatice, a ocupat și funcția de director al Direcției de Analiză și Planificare Politică în Centrala MAE (între anii 2006 și 2010 și din nou între anii 2016 și 2020) și poziția de însărcinat cu afaceri a.i. și prim-colaborator în Regatul Belgiei (2012-2016).


Potrivit CV-ului, în perioada 1994 – 1998 Olivia Toderean a absolvit, șefă de promoție, Facultatea de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității Babeș-Bolyai, iar între 2000 și 2006, a fost lector universitar la FSPAC. A absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca ca șefă de promoție, iar studiile primare și gimnaziale le-a făcut la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca.

Republica Franceză - Ioana Bivolaru. Este diplomat de carieră, deține gradul de ambasador. Îndeplinește, din 2016, funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Portugheză. În perioada 2005 – 2006 a fost  membru al echipei României care a pregătit Tratatul de Aderare a României la UE. 


Regatul Thailandei - Daniela-Brîndușa Băzăvan. Este diplomat de carieră. În perioada 2016 – 2020 a ocupat funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Maroc. 

Republica Populară Chineză - Dan-Horia Maxim. Ocupă, din 2022, funcția de expert național detașat, responsabil pentru relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și regiunea Asiei de Sud din cadrul Comisiei Europene - Directoratul General pentru Comerț (DG TRADE). În perioada 2014 – 2022 a exercitat funcția de Șef al Secției comerț din cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană. 


Republica Columbia - Manuel Pleșa. Ocupă, din 2017, funcția de consul general în cadrul Consulatului General al României la Barcelona, Regatul Spaniei. Anterior, în perioada 2016 – 2017 a ocupat funcția de consilier în cadrul Cancelariei Președintelui României, iar în intervalul 2014 – 2016 a fost consilier parlamentar în Camera Deputaților, Parlamentul României. 

Republica Federală Nigeria - Florin Talapan. Ocupă, din 2019, funcția de însărcinat cu afaceri ad interim în cadrul Ambasadei României în Republica Federală Nigeria. Anterior, în perioada 2016 – 2019, a fost referent relații consulare tot în cadrul Ambasadei României la Abuja. În Serviciul Exterior a mai activat ca referent pentru relații consulare, în cadrul Ambasadei României la Dakar (2010 - 2012), Ambasadei României la Madrid (2009 - 2010) și Ambasadei României la Chișinău (2010). 

CITEȘTE ȘI:

Încoronarea Regelui Charles, un avantaj politic „extraordinar”. Boc: „Ce frumos e să ai un «ambasador» al României la rang de monarh al Marii Britanii”

O mumie egipteană într-un sarcofag pictat, restaurată și expusă la Cluj-Napoca: o istorie de peste 2.000 de ani. VIDEO

Decanul FSPAC, premiat de Societatea Americană pentru Administrație Publică

abonare newsletter