Actualitate
500 de urși vor fi eliminați din pădurile României. Mamiferul, tot mai prezent în localitățile din Cluj
Un număr de 500 de urși vor fi „îndepărtați” din habitatul lor natural, în urma ordinului semnat de Tanczos Barna în ultima sa zi la Ministerul Mediului.
Sute de exemplare de urși vor fi eliminate/Foto: monitorulcj.ro
Urșii coboară din ce în ce mai des în localitățile clujene. Marți noaptea, 13 iunie 2023, a fost semnalată prezența unui urs într-o gospodărie din localitatea clujeană Sântioana, comuna Țaga. Localnicii au fost avertizați, prin intermediul mesajelor Ro-Alert, iar la fața locului a intervenit un echipaj de jandarmi.
Joi, 15 iunie, un urs a fost văzut într-o curte din Râșca, județul Cluj. Și în acest caz, autoritățile au emis mesaje de avertizare RO-Alert pentru locuitorii comunei.
Fostul ministru al Mediului Tanczos Barna a semnat ordinul care prevede cotele de prevenţie la urs brun, în ultima sa zi la Ministerul Mediului.
„În Ținutul Secuiesc, din 2016, numărul crescut de urși a amenințat tot mai mult viața oamenilor și bunurile acestora. În ultimele 905 de zile, UDMR a lucrat pentru a proteja viețile și bunurile, precum și pentru a soluționa conviețuirea om-urs pe termen lung, respectiv pentru a pune pe baze solide profesionale gestionarea populației de urs din România”, a notat pe pagina sa de Facebook Tanczos Barna.
CITEȘTE ȘI:
Urșii, tot mai prezenți între oameni, în Cluj! Ce îi face să vină în sate și orașe? Specialist: „Nu vin să ne vâneze”
Fostul ministru al Mediului anunţă că a semnat ordinul care prevede cotele de prevenţie la urs brun.
„Astăzi, în ultima zi a mandatului meu de ministru al Mediului, am semnat ordinul care completează pachetul de legi pentru gestionarea populației de urs. Pe baza acestuia, am aprobat, din nou, cote de prevenire și intervenție pentru populația de urși: 426 exemplare pot fi îndepărtate cu scop de prevenție și 55 exemplare cu scop de intervenție”, a explicat Tanczos Barna.
Potrivit acestuia, ordinul de ministru a fost transmis către Academia Română pentru avizare, după care va fi publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit lui Tibor Hartel, profesor la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai, prezența ursului în preajma localităților poate fi explicată printr-o serie de factori, precum: creșterea numărului de urși, prezența omului în habitatul specific urșilor și extinderea spațiului de activitate umană, defrișarea pădurilor și colectarea excesivă de către om a fructelor de pădure și ciupercilor, aspect ce lasă mamiferele fără hrană.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: