Actualitate

UMF Târgu Mureş, avertizată că ar putea să i se suspende finanţarea. 300 de studenţi au ieşit în stradă

<p />Aproximativ 300 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi alte persoane protestează, luni după-amiază, în Piaţa Teatrului din municipiu, unde scandează „Nu distrugeţi UMF”, urmând să pornească într-un marş către sediul universităţii, informează Mediafax.

Aproximativ 300 de studenţi s-au adunat, în jurul orei 14, în Piaţa Teatrului din Târgu Mureş, lor alăturându-li-se şi alte persoane.

Manifestanţii au pancarte pe care scrie „Nu separării etnice", „Respectaţi legea", „Nu suntem troc politic", „Nu ne vindeţi", „Vrem autonomie universitară", „Şantajul e ilegal" şi „Baba, nu strica treaba”.

Studenţii au banderole albastre pe braţ, simbolizând unitatea în UMF Târgu Mureş.

Vicepreşedintele Ligii Studenţilor din Târgu Mureş, Nucu Marica, le-a spus celor prezenţi, în discursul ţinut, că UMF este oferită ca troc politic "pentru zece voturi în Guvern".

„Vrem să fim împreună, să învăţăm împreună, suntem mai buni împreună”, a spus Marica.

Manifestanţii scandează „Respectaţi autonomia universitară”, „Vrem autonomie universitară”, „Uniţi suntem mai buni”, „Nu suntem troc politic”, „Nu ne vindeţi”, „Nu distrugeţi UMF”, „Vrem să învăţăm, nu să protestăm”.

Participanţii la protest intenţionează să pornească într-un marş spre sediul UMF.

Liga Studenţilor: Sperăm ca Guvernul să se gândească foarte bine în ceea ce priveşte UMF Târgu Mureş

Preşedintele Ligii Studenţilor din Târgu Mureş, Dan Zolog, afirmă că organizaţia militează „împotriva implicării politicului în autonomia universitară" în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi "speră ca Guvernul să se gândească foarte bine” la situaţia acesteia.

Preşedintele Ligii Studenţilor din Târgu Mureş, Dan Zolog, a declarat, luni, corespondentului Mediafax, după anunţul preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, privind UMF Târgu Mureş, că solicită Guvernului să aştepte ca justiţia să se pronunţe în legătură cu situaţia de la această universitate.

„Liga Studenţilor militează în continuare împotriva implicării politicului în autonomia universitară, astăzi (luni - n.r.) vom avea un protest în Piaţa Teatrului din Târgu Mureş, pe care îl vom continua printr-un «marş al unităţii», spre UMF Târgu Mureş. Sperăm din tot sufletul ca Guvernul să se gândească foarte bine, să respecte legislaţia în vigoare şi justiţia - să aştepte soluţionarea în jusitiţie a procesului privind Carta universitară”, a declarat Dan Zolog.

Conducerea UMF Târgu Mureş a cerut în instanţa de contencios administrativ recunoaşterea Cartei adoptate, pe care o consideră elaborată în conformitate cu legislaţia în vigoare şi aprobată tacit, după trecerea termenului de 30 de zile prevăzut de lege, în care Ministerul Educaţiei nu a transmis observaţii.

UMF Târgu Mureş, avertizată că ar putea să i se suspende finanţarea

Ministerul Educaţiei a avertizat Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş că ar putea să i se suspende finanţarea dacă nu rezolvă „problema liniei maghiare”, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, rectorul Constantin Copotoiu.

Rectorul UMF din Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a declarat că a fost avertizat, vineri, telefonic, iar luni - printr-o adresă semnată de ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, că universitatea ar putea fi sancţionată dacă nu rezolvă problema înfiinţării secţiei maghiare la universitate şi nu introduce în Cartă prevederi în acest sens.

„După mai multe discuţii avute cu domnul ministru al Educaţiei Naţionale, vineri seară am primit un telefon în care ne-a spus că, dacă nu rezolvăm problema liniei maghiare şi nu introducem în Cartă aceste lucruri, ne suspendă finanţarea. A spus că ne va trimite o adresă, pe care am primit-o luni dimineaţă”, a afirmat Copotoiu.

Potrivit acestuia, în adresa transmisă conducerii universităţii ministerul îi atrage atenţia că are obligaţia elaborării Cartei în conformitate cu legislaţia în vigoare şi că alegerile pentru funcţia de rector, desfăşurate în urmă cu câteva săptămâni, nu sunt legale, întrucât Carta nu este aprobată.

Rectorul a spus că universitatea consideră Carta elaborată în conformitate cu legislaţia în vigoare şi aprobată tacit, după trecerea termenului de 30 de zile prevăzut de lege, în care ministerul nu a transmis observaţii, arătând că oricum diferendul legat de Cartă a ajuns în instanţa de contencios administrativ.

El a adăugat că îl „nelinişteşte” adresa primită de la minister, pentru că observă o schimbare de abordare faţă de opinia exprimată de Baba când s-a întâlnit cu conducerea UMF Târgu Mureş, inclusiv prodecanul Facultăţii de Medicină, Szabo Bela, şi profesorul Szilagy Tibor, fost membru al Senatului UMF.

„Am avut surpriza neplăcută ca domnul ministru să vină cu sancţiuni îndreptate împotriva tuturor cadrelor didactice din universitatea noastră, după ce a afirmat că de vină sunt alţii. Eu susţin în continuare ideea de a respecta Legea învăţământului”, a spus Copotoiu.

abonare newsletter