Actualitate

Filme portugheze de colecţie la Casa Municipală de Cultură

<p />Începând de marți şi până joi, 15 martie, clujenii pot viziona trei filme portugheze rare, alb-negru, la Casa Municipală de Cultură din Cluj-Napoca, în cadrul Zilelor filmului portughez. Proiecțiile vor avea loc zilnic de la ora 18:00, iar intrarea este liberă. Filmele au subtitrare în limba română.

Marți va rula comedia „Cançao de Lisboa” (Cântecul Lisabonei), realizată în 1933 după scenariul și în regia lui José Cottinelli Telmo, cel care a pus bazele cinematografiei portugheze, deşi a fost cunoscut mai degrabă ca arhitect decât ca regizor. „Cântecul Lisabonei” este primul film portughez sonor, dar și prima comedie portugheză.

Miercuri, clujenii vor putea urmări filmul „Ala-Arriba”, realizat în 1942 de Leitao de Barros, după un scenariu semnat de Alfredo Cortez și Augusto de Santa-Ritta. Potrivit cinemarx.ro, acțiunea filmului se desfășoară în satul de pescari Póvoa de Varzim, iar protagoniştii sunt aproape în totalitate locuitori de aici. Pelicula este apreciată pentru valoarea antropologică și este cea de-a doua etnoficţiune din istoria cinematografică, un pionier al genului. Este, de asemenea, primul film portughez premiat la o competiţie internaţională – Cupa Biennale acordată lui Leitão de Barros la Veneţia în 1942.

Joi, 15 martie, la Casa Municipală de Cultură va rula un alt documentar, „Belarmino”, realizat de Fernando Lopes în 1964, unul din primele filme care prezintă noua abordare a Cinema Novo. Distribuția îi include pe Belarmino Fragoso, Albano Martins, Tony Afonso, Jean-Pierre Gebler și Bernardo Moreira.

Zilele Filmului Portughez sunt organizate Casa Municipală de Cultură și Biblioteca Portugheză a Facultății de Litere din cadrul UBB, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului local, al Ambasadei Portugaliei la București și al Institutului Camões.

abonare newsletter