Actualitate

Cele mai eficiente metode de tratare a cancerului hepatic

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/13/05 doctor nadim al hajjar _sc_08.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Doctorul Nadim Al Hajjar vorbeşte în ediția de astăzi despre arsenalul terapeutic de care dispun spitalele pentru tratarea cancerului hepatic şi cum poate fi prevenită această maladie.</p>

Alegerea opţiunii terapeutice pentru cancerul hepatic este dictată în primul rând de stadiul în care se află boala şi de starea generală a pacientului.

Din păcate, cancerul hepatic este o afecţiune care este cel mai frecvent diagnosticată în stadii avansate, care nu mai permit luarea în considerarea a unui tratament cu viză curativă. Se apreciază că doar aproximativ 8% din pacienţii cu cancer hepatic sunt candidaţi pentru cura chirurgicală radicală a afecţiunii. Oricum, nu trebuie uitat că medicul tratează fiecare pacient în parte şi nu boala în sine, deci schema terapeutică trebuie să fie adaptată fiecărui pacient în parte.

Arsenalul terapeutic de care dispunem la ora actuală pentru tratamentul cancerului hepatic include chimioterapia, bioterapia, chimioterapia intraarterială, chemoembolizarea transarterială, radioembolizarea, ablaţia cu radiofrecvenţă, crioablaţia, radiochirurgia stereotaxică, rezecţia hepatică şi transplantul hepatic.

Tratamentul chirurgical, aplicabil pentru puţini pacienţi

Opţiunile terapeutice sunt multiple, însă dezideratul de vindecare este atins doar de tratamentul chirurgical, care însă nu este aplicabil decât unui număr redus de pacienţi. „Fără a dori să creez ideea lipsei de importanţă a celorlalte modalităţi terapeutice care prezintă o importanţă covârşitoare în tratamentul cancerului hepatic, mă voi limita să discut doar câteva aspecte legate de tratamentul chirurgical”, spune doctorul Nadim Al Hajjar, medic primar chirurg la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor Cluj.

În mod teoretic cel puţin, tratamentul chirurgical se limitează doar la acele tumori hepatice cu un diametru de maximum 5 cm şi care sunt limitate la ficat şi nu invadează vasele sangvine adiacente. Scopul tratamentului chirurgical este acela de a obţine îndepărtarea în totalitate a tumorii hepatice. Cea mai mare problemă care poate surveni consecutiv rezecţiei hepatice pentru cancer este posibilitatea dezvoltării insuficienţei hepatice, situaţie care poate surveni dacă, consecutiv rezecţiei chirurgicale, nu rămâne suficient ţesut hepatic sănătos, funcţional. Această situaţie neplăcută, cu potenţial risc vital pentru pacient, poate fi evitată dacă în perioada preoperatorie se efectuează probele de volumetrie ale tumorii hepatice şi ale ţesutului hepatic potenţial retant după rezecţie.

Supravieţuire de până la cinci ani


Deşi este cunoscut faptul că ţesutul hepatic prezintă un mare potenţial de regenerare, nu trebuie să uităm faptul că în marea majoritate a cazurilor, cancerul hepatic survine pe un ficat deja alterat de ciroză, ale cărui capacităţi de regenerare sunt profund alterate. Pentru pacienţii la care rezecţia chirurgicală cu intenţie curativă a hepatocarcinomului a fost posibilă, se citează supravieţuiri la cinci ani de până la 60%.

Transplantul hepatic, o altă metodă de tratament

Transplantul hepatic este o opţiune de tratament a cancerului hepatic mult dezbătută de specialişti. Doctorul Nadim Al Hajjar afirmă că în SUA, transplantul hepatic este opţiunea terapeutică pentru pacienţii cu cancer hepatic dezvoltat pe ciroză hepatică de etiologie virală şi în aceste cazuri se citează supravieţuiri la cinci ani de până la 75%. „Există un risc de recurenţă a cancerului hepatic pe ficatul transplantat de 10%. Lipsa donatorilor a făcut să fie perfecţionată tot mai mult tehnica transplantului hepatic parţial de la donatorii vii. Transplantul hepatic este la ora actuală un subiect tabu pentru mulţi chirurgi, iar dezbaterile pe tema aplicabilităţii lui în tratamentul cancerului hepatic sunt departe de a se fi încheiat”, declară specialistul clujean.

Sunt metodele de screening aplicabile cancerului hepatic?

Logica medicală susţine necesitatea unor programe de screening la nivel populaţional pentru detectarea precoce a cancerul hepatic. Însă raportul cost-eficienţă al unor astfel de programe este unul negativ. „Având în vedere faptul că hepatocarcinomul se dezvoltă cel mai frecvent la pacienţii cu ciroză hepatică, screeningul ecografic al acestora este unul justificat, permiţând detectarea precoce a acestuia şi implicit sancţionarea chirurgicală cu viză curativă”, explică doctorul Nadim Al Hajjar.

Cum poate fi prevenit cancerul hepatic

Potrivit doctorului Nadim Al Hajjar, cancerul hepatic poate fi prevenit. Cel puţin la modul teoretic, cancerul hepatic este o boală a cărei apariţie poate fi prevenită. Vaccinarea împotriva virusului hepatitei B, controlul adecvat al sângelui donat, depozitarea adecvată a alimentelor pentru împiedicarea contaminării cu aflatoxină sunt măsuri care sunt aplicate la ora actuală, şi care vor duce, în următorii ani, la scăderea numărului de cazuri de cancer hepatic cauzate de ciroză hepatică de etiologie virală B şi C şi a cancerului cauzat de expunerea la aflatoxină.

Consumul excesiv de alcool, greu de controlat

Consumul excesiv de alcool este însă mult mai dificil de controlat, dar la nivel individual, este un factor de risc care poate fi eliminat în totalitate. Şi mai greu de controlat sunt diabetul zaharat şi obezitatea, dar la fel ca şi consumul de alcool, sunt factori de risc a căror eradicare este posibilă la nivel individual.

„În acest context, consider că sunt deosebit de importante măsurile de educaţie sanitară, care să sensibilizeze populaţia cu privire la factorii de risc ai apariţiei cancerului hepatic, factori a căror acţiune nocivă poate fi abolită, printr-un efort conjugat al forţelor sociale, politice şi financiare ale societăţii”, spune Nadmim Al Hajjar. Rezultatul acestui efort nu va fi altul decât scădere, în următoarele decenii a numărului de cazuri noi de cancer hepatic.

În ediția din 20 martie, vom vorbi despre obezitate. Ne puteți trimite întrebări

Urmăriţi numărul Monitorul din 20 martie pentru a afla informaţii interesante despre obezitatate, o problemă majoră de sănătate a epocii moderne. De asemenea, la adresa redactia@monitorulcj.ro aşteptăm întrebările dumneavoastră legate de alte afecţiuni despre care aţi dori să aflaţi informaţii referitoare la cauze, prevenţie şi tratament. Întrebările dumneavoastră vor fi transmise specialiştilor din medicina clujeană care vor oferi răspunsurile necesare.

abonare newsletter