Actualitate

Mortalitatea infantilă din Cluj, jumătate din media naţională

<p /><img src="documente/stories/2012/03_martie/13/05 copii gemeni 08.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Mortalitatea în rândul copiiilor sub 1 an din judeţul Cluj a scăzut constant în ultimii ani şi a ajuns anul trecut la 5,4 la mie. La nivel naţional, mortalitatea infantilă este de 9,8 la mie, ceea ce ne plasează pe locul I în Europa.

Complicaţiile la naştere, ineficienţa sistemului sanitar, infrastructura proastă, lipsa de comunicare cu părinţii şi a informării mamelor sunt doar câteva din cauzele care situează România pe locul I în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă.

33 de copii cu vârsta sub 1 an au murit anul trecut în judeţul Cluj, ceea ce înseamnă o rată de 5,4 decese la 1.000 de născuţi vii. Numărul copiiilor care au murit înainte să împlinească 1 an este în scădere faţă de anul trecut, când au fost înregistrate 42 de decese. De altfel, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, mortalitatea infantilă este în scădere în ultimii ani.

Acelaşi lucru se întâmplă şi la nivel naţional, dar cu toate acestea ţara noastră ocupă în continuare locul I în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă. Conform organizaţiei Salvaţi Copiii România, rata deceselor în rândul copiiilor din ţara noastră este de 9,8 la 1.000 de născuţi vii. Singura ţară cu o valoare apropiată de a noastră este Bulgaria.

La nivel naţional, rata mortalităţii infantile a scăzut semnificativ în ultimii 20 de ani atât ca procent cât şi ca cifre absolute. Dacă în 1990, rata deceselor era de 26,9 la mie, în 2009 a scăzut la 10,1 la mie, iar anul trecut la 9,8 la mie.

De ce a scăzut numărul deceselor în judeţul Cluj

Dorina Duma, directorul DSP Cluj, susţine că scăderea ratei mortalităţii s-a produs pe seama reducerii deceselor în mediul urban de la 25 în anul 2010 la 19 anul trecut, dar şi în mediul rural, unde a scăzut de la 17 în 2010, la 14 anul trecut. „Cu toate acestea, şi în 2011 se menţine un decalaj al celor două medii. Decesele din mediul rural le depăşesc pe cele din mediul urban cu aproximativ 40%”, a precizat Dorina Duma.

Conducerea DSP Cluj apreciază că în judeţ s-au înregistrat mai puţine decese în rândul copiiilor cu vârsta sub 1 an datorită supravegherii mai bune a gravidei.

Jumătate din decese, cauzate de complicaţii la naştere

În judeţul Cluj, 45% dintre decesele infantile s-au produs din cauza unor afecţiuni perinatale, adică acele complicaţii care apar la naştere. Aproape 30% dintre bebeluşi au murit din cauza unor anomalii congenitale şi 15% din cauza unor afecţiuni respiratorii. „Precizez că aceste cauze se menţin de câţiva ani”, a menţionat Duma.

Ineficienţa sistemului medical omoară bebeluşii

Doctorul Cornel Aldea, directorul Spitalului de Copii Cluj-Napoca, consideră că una dintre cauzele mortalităţii infantile este infrastructura, mai precis saloanele vechi, lipsa aparaturii şi alte deficienţe din sistemul sanitar care nu permit rezolvarea corespunzătoare a unor probleme medicale. „Este foarte greu să combini o activitate medicală complexă cu o infrastructură veche şi de aici apar nemulţumiri. O activitate medicală performantă determină o rată mare a reuşitei medicale, cu precizarea că performanţa medicală se referă la activitatea medicală care începe de la pregătirea medicilor şi asistentelor şi continuă cu dotarea cu aparatură medicală şi medicaţia”, a explicat Cornel Aldea.

De asemenea, potrivit managerului Spitalului de Copii, în unitatea sanitară clujeană, rata mortalităţii infantile este de doar 2,6 la mie, jumătate din media pe judeţ.

Sărăcia şi lipsa de informare ucid copiii

Printre cauzele care plasează România pe locul I în Europa la mortalitatea infantilă se numără şi lipsa informării mamelor. „La nivel naţional ar trebui făcută o comunicare mai bună cu aparţinătorii copiiilor”, este de părere Cornel Aldea. De asemenea, potrivit organizaţiei „Salvaţi Copiii România”, sărăcia, inegalitatea socială şi excluziunea sunt alte cauze care menţin mortalitatea infantilă la cote înalte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter