Actualitate

Tulburările de somn au devenit o suferință tot mai frecventă. Vezi de ce!

<p />Şeful Clinicii de Pneumologie de la Spitalul de pneumoftiziologie „Leon Daniello”, prof. univ. dr. Carmen Monica Pop, a declarat, vineri, pentru Agerpres că tulburările de somn au devenit o patologie frecventă, dar prea puţină lume se gândeşte să apeleze la medic pentru diagnostic şi tratamente menite să asigure remediul necesar.

„Pentru că persoanele care suferă de apnee în somn sunt cu mult mai expuse riscului de a fi implicate într-un accident de circulaţie rutieră din cauza oboselii, toţi şoferii de cursă lungă, precum şi piloţii de avion trebuie să efectueze o înregistrare anuală de laborator de somnologie pentru depistarea unor tulburări respiratorii. Oboseala la volan este responsabilă de cele mai multe accidente auto. În lipsa unui tratament, aceste tulburări ale somnului duc la scăderea concentraţiei de oxigen la nivelul creierului, hipertensiune şi accidente vasculare. Diagnosticate la timp, aceste afecţiuni se pot trata cu succes”, a spus prof. univ. dr. Carmen Monica Pop.

Specialiştii atrag atenţia că foarte mulţi oameni nu dorm atât cât trebuie, iar acest lucru poate avea consecinţe grave asupra organismului. Culcatul la ore târzii sau nopţile pierdute produc o scădere a capacităţii sistemului imunitar. Persoanele care nu se odihnesc suficient sunt vulnerabile la boli, depresii şi tulburări de comportament, diabet şi boli cardiovasculare. De la sforăit şi apneea obstructivă în somn, până la insomnie sau somnambulism, tulburările somnului pot avea diferite etiologii şi forme de manifestare, iar varietatea acestora face ca somnologia să fie un domeniu interdisciplinar ce include pneumologia, neurologia, cardiologia, ORL şi medicina muncii.

O persoană adultă are nevoie de şapte-opt ore de somn pe noapte, iar tinerii de nouă ore de somn. Pentru un adolescent, o noapte pierdută se poate recupera în alte trei dormite, iar un adult recuperează o noapte nedormită în următoarele zece nopţi cu somn suficient. Lipsa somnului încetineşte procesul gândirii, iar lipsa excesivă de somn afectează memoria.

Spitalul de pneumoftiziologie 'Leon Daniello' din Cluj-Napoca marchează, vineri, Ziua Naţională a Somnului, publicul doritor să viziteze Laboratorul de somnologie fiind primit de personalul medical specializat în această disciplină. Pe 18 martie este marcată anual Ziua Naţionala a Somnului, iar pe 21 martie - Ziua Internaţională a Somnului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter