Actualitate
Femei care au inspirat generații și au schimbat lumea în care trăim
De 8 Martie, monitorulcj.ro aduce în prim-plan doamnele și realizările lor. Lumea în care trăim nu ar fi fost la fel fără implicarea și curajul unor femei demne, curajoase și inteligente.
Hedy Lamarr, femeia care a inventat tehnologia pentru Wi-Fi. Sursă foto: Captură ecran. Youtube- Forgotten History
De-a lungul timpului, femei remarcabile au reușit să facă față provocărilor de orice fel. Acțiunile pe care le-au întreprins au inspirat și inspiră generații, ele fiind exemple clare că prin curaj și perseverență poți schimba lumea.
Hedy Lamarr, femeia care a inventat tehnologia pentru Wi-Fi
Feminitate, inteligență și curaj, așa o putem descrie pe Hedy Lamarr, recunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase și inteligente femei din lume. Născută pe 9 noiembrie 1914 la Viena, Hedy Lamarr a primit primul ei rol într-un film la vârsta de doar 17 ani, iar în câțiva ani a devenit o celebritate la Hollywood. Cu toate acestea, ea a avut planuri să „strălucească” nu doar în lumina reflectoarelor, ci și în domeniul tehnologiei.
Mai exact, în 1942 a patentat metoda tehnologică „Secret Communication System”, care a devenit indispensabilă pentru tehnologia telefoniei mobile. Împreună cu marele compozitor George Antheil a inventat tehnologia „modulație prin spectrul de răspândire cu salturi de frecvență”, tehnologie care a reușit să rezolve problema bruiajului comunicațiilor radiofonice din cel De-al Doilea Război Mondial, potrivit britannica.com.
Principiile invenției sale au fost încorporate abia după 1960, iar astăzi ele stau la baza Wi-fi, GPS și Bluetooth. Hedy Lamarr a avut trei copii și a fost căsătorită de șapte ori. A murit la începutul anului 2000 la vârsta de 85 de ani.
Immaculée Ilibagiza, supraviețuitoare a genocidului din Rwanda
Immaculée Ilibagiza s-a numărat printre femeile care au reușit să scape cu viață, în timpul genocidului rwandez din 1994. Ea, împreună cu alte șapte femei, au stat ascunse pentru 91 de zile într-o baie, în casa unui preot. În timpul genocidului, mama, tata și cei doi frați ai lui Immaculée au fost uciși.
După ce genocidul s-a încheiat, Immaculée a împărtășit credința ei catolică și a descris în mai multe cărți faptul că a reușit să-i ierte pe cei care i-au ucis familia.
Povestea ei a avut un asemenea impact, încât în 2007 a primit Premiul pentru Reconciliere și Pace Mahatma Gandhi. De asemenea, Immaculée are conferințe în întreaga lume, unde vorbește despre puterea credinței în Dumnezeu, singurul lucru care a motivat-o să lupte pentru viața ei în „iadul” numit Rwanda a anilor 1990.
Românca Vera Atkins, cea mai puternică femeie din istoria spionajului în timpul celui De-al Doilea Război Mondial
Vera Atkins, pe numele ei real Maria Vera Rosenberg, s-a născut în 1908, la Galați, tatăl ei fiind german, iar mama ei, britanică. În 1937 s-a mutat în Anglia, din cauza creșterii extremismului și antisemitismului din România.
Vera a fost recrutată de către Serviciul de Operații Speciale (SOE) (Special Operations Executive) și a coordonat în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, cât a lucrat SOE, aproximativ 500 de bărbați, trimiși în Franța ocupată de naziști, scrie sttammanylibrary.org.
În 1987, guvernul Franței i-a oferit titlul de Comandant al Legiunii de Onoare, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii i-a dat titlul de comandant al Imperiului Britanic și Eisenhower, cel de-al 34-lea președinte al Statelor Unite, a numit-o comandant suprem al Forței Expediționare Aliate în Europa.
Președintele american a recunoscut că misiunea pe care ea a condus-o în Franța a redus cu șase luni durata războiului, numind organizația pentru care a lucrat Vera echivalentul a 15 divizii armate. Efectivul unei divizii variază între 10.000-30.000 militari.
Ultima parte a vieții și-a petrecut-o într-un azil de bătrâni și a murit în anul 2000, la vârsta de 92 de ani. Vera Atkins a fost, cum a descris-o și Winston Churchill, cea mai puternică femeie din istoria spionajului.
Aurora Gruescu, primul inginer silvicultor din lume și prima româncă intrată în Guinness Book
Aurora Gruescu s-a născut în 1914, în localitatea Oituz, Bacău, într-o familie de dascăli. În 1933 a decis să-și urmeze visul de a deveni silvicultor, un meserie considerată una „bărbătească.”
Numele Aurorei Gruescu se leagă de primul plan de împădurire națională din România, iar comuniștii au considerat-o „dușman al poporului”, potrivit rador.ro.
Cu toate acestea, regimul și-a schimbat părerea și a fost decorată, cu scopul să o racoleze pentru a deveni membru de partid, lucru pe care Aurora nu l-a acceptat niciodată.
Faptul că este prima femeie inginer silvic din ţară şi din lume i-a fost confirmat, la 16 februarie 2000, când a primit o scrisoare de la vicepreşedintele Societăţii ''Progresul Silvic'', dr. ing. Cristian D. Stoiculescu. Inginerul silvicultor Aurora Gruescu a murit în 2005.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: